Ezt a süteményt nagyon gyakran készítettem a kanadai nagykövetnek. Alapanyaga az ország jelképének számító juharfa nedve.
Negyven liternyi édes nedvből készül egy liternyi juharszirup, amit ők a cukor helyettesítésére használnak. Igazi természetes édesítőszer, ja és nagyon finom. Próbáljátok ki a juharszirupot bundás kenyérrel, zárójelben jegyzem meg, ők ropogósra sütött baconszalonnával is fogyasztják.
Hozzávalók:
- 1 adag omlóstészta
- 4 db tojás
- 10 dkg barnacukor
- 10 dkg vaj
- 12 dkg kukoricaszirup (ázsiai élelmiszereket árusító boltokban beszerezhető)
- 12 dkg juharszirup
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipetnyi só
- 15 dkg datolya
- 15 dkg dióbél
Omlós tésztához:
- 15 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 5-6 evőkanál hideg víz
- egy csipet só
A tésztához tegyük egy keverőedénybe a lisztet és a sót. Késsel daraboljuk a lisztre a vajat, majd kézzel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a hideg vizet, és gyúrjuk alaposan össze. Tegyük hűtőbe és pihentessük legalább egy órán keresztül. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát fél centi vastagságúra, és egy kerek, közepes méretű, vajjal kikent és liszttel meghintett peremes tortaformát béleljünk ki vele.
Üssük egy edénybe a tojásokat, tegyük hozzá a kukorica- és a juharszirupot. Szórjuk bele a barnacukrot, a sót és a vaníliás cukrot. Öntsük bele az olvasztott vajat, majd jó alaposan keverjük össze.
A kibélelt formába szórjuk a dióbelet, finomabb, ha kissé összevágjuk, majd szórjuk rá a kisebb darabokra felvágott datolyát is. Egyengessük el a tetejét, és öntsük rá a juharszirupos öntetet. Tegyük forró sütőbe, és 150 fokon süssük legalább 30-40 percen keresztül.
Az elkészült pitét szeleteljük cikkekre, mellé vaníliafagylaltot kanalazzunk.