Bárányfelhők alól lassan feltűnik a smaragdzöld Ír-sziget, amit a világ legkitartóbb esői öntöznek. Itt mindenki gyepje ugyanolyan zöld, békésen legelésznek a marhák, birkák, de marad terület a biogazdálkodásra is. Ezek után nem csoda, ha mindenki az időjárásról és az evésről beszél.

Vendéglő Európa veteményeskertjében

Whiskey, sör, sült krumpli

Nick Price, észak-ír szakács és felesége 1989 végén nyitotta meg vendéglőjét a Hill Street 35-ben, Belfast szívében. Az étteremnek helyet adó vöröstéglás épületet 1832-ben építette a Bushmills Whiskey gyár, az elkészített whiskyt itt, a vámszabadterületen tárolták. Az étterem hamar kicsinek bizonyult, és nyolc évvel később hozzávásárolták a postagalambok által birtokolt emeleti részt is. Hanyag eleganciával berendezett vakolatlan téglás belsőtér, nyitott látványkonyha.

Ez az a vendégmarasztaló hely, ahol jó lenni és enni.

Természetesen egy pohár Guinness-sörrel kezdjük az estét, és közben az ír konyháról faggatom Nicket. Az organikus vagyis a hagyományos módszerrel termelt élelmiszerek híve, nem nehéz éttermébe beszerezni azokat az alapanyagokat, melyek itt a szigeten megteremnek.

Kezdjük a zöldségfélékkel: a burgonya a tizenhetedik század végén került a szigetre. Sokféleképp készítik itt. Főzik héjában, meghámozzák, majd vajjal megkenik, vagy áttörik és újhagymával vagy tejszínnel összekeverve kerül az asztalra a "champ". Készül még belőle torta, kenyér, de tészták alapjául is szolgál. Sárgarépa, káposzta, egres, málna, szeder, paszternák, vadgomba, gabonafélék, hagyma, poré, zeller, karfiol, brokkoli, alma, mind megterem itt.

Ahány farm, annyi fajta sajt

A zöld mezőkön legelésző marhák, birkák, bárányok, sertések, baromfik biztosítják, hogy a húsevő vendégek sem maradjanak étel nélkül. A sajtot errefelé "fehér húsnak" nevezik. Úgy tartja a mondás, ahány farm, annyi fajta sajt. Ízük titka a sziget klímájában, legelőiben kereshető. Nem is kell sokat magyarázni, csak meg kell nézni, mit is esznek az állatok, friss haragoszöld füvet, telis tele gyógy- és fűszernövényekkel. Nick éttermében Cashel Blue, Coolea, Gubbeen, Croghan sajtokat szolgálnak fel, házi készítésű zabpelyhes keksszel, almával, zellerrel, chutney-val.

Megcsörren a telefon: a halkereskedő szakítja félbe a beszélgetést. Minden nap felveszi a rendelést, és frissen szállítja ide a helyben fogható halakat és tengeri herkentyűket. Nincs nehéz dolga, bőven akad a tengerben. Roskadásig megtelik hálója lazaccal, pisztránggal, makrélával, lapos-, ördög- és tőkehallal, fésűs- és feketekagylóval, osztrigával, rákokkal. Az állandóan fújó, szárító szél és a klimatikus adottságok miatt, azt mondják, az itt készített füstölt lazac a legfinomabb a világon.

Kardhal bejárónő módra

Osztott kocka alakú tálkában különféle olívaolajakat hoznak, mellé házi készítésű szódakenyereket és élesztő nélkül sütött pogácsát. Miközben tunkolom az olajba, izgatottan várom az első fogást.

Füstölt csirke érkezik, kövér libanoni salátalevelekkel, bőven megszórva lilahagymával és csíkokra vágott bazsalikommal, az öntetben felfedeztem a friss citrom és mustár fenséges ízét. Lassan falatozom, élvezem a puha csirke és a ropogós saláta minden darabkáját. A bazsalikom olyan rajta, mintha parfümmel hintették volna meg (a fogás 6,6 Font).

Vastag kardhalszelet a következő, grillezve, ahogyan a "bejárónő" süti, mangó- és uborkasalátával, mandarinsziruppal megbolondítva. Tiszta őrület! A halszelet csak félig van megsütve, a mézédes mangó és uborka kombinációja pedig nagyon izgalmas. És ha lehet még az élvezeteket fokozni, a mandarin szirup azt megteszi (a fogás 15,50 Font).

Vámházi íztúrámat pudinggal fejezem be. Óriás tányéron kapom, még forró, tetejéről lassan csordogál le az ír viszkivel ízesített mézszerű karamellszirup. Olvadó vanília fagyival kanalazgatom (a desszert 5,25 Font). Mellé frissen készített, gőzölgő ír kávét kortyolgatok (a kávé 1,85 Font).

Este fél tízkor az ír tenger partjánál, az aranysárgán virító puszpángok, legelésző birkák és a lemenő nap fénye mellett sétálom le ezt a fenséges vacsorát.