Útlevelet ragadtam, becsomagoltam és elutaztam. Útjaim során arra voltam kíváncsi, hogy milyen ellátásban részesülhetünk a földön és a levegőben. Budapest, Amszterdam, Sanghaj és Delhi reptéri restijeit ettem és vásároltam végig.

hurra-repulunkAz ételek guszták, az árak borsosak

Terminálbejáratig kígyózó, tömött bőröndökkel megpakolt utasok várják, hogy ellenőrizzék jegyeiket Ferihegyen. Három jegykezelő pultnál, négy úti cél felé lehet sorban állni. A véget nem érő araszolás közben a bőröndöket cipelő futószalag kétszer megadja magát. Hamar elrohan a két óra. Lassan bejutottam, maradt még huszonöt percem, gondoltam, megnézem, mit lehet falatozni a senki földjén.

Egy önkiszolgáló pultnál kedves eladóasszony mosolygós salátákat, zöldségköreteket, húsos ragukat, rakott tésztákat kínál. Tíz deka zöldségért 739 forintot kérnek. Érdekelt a további kínálat, kéréseimet az olasz menedzsernek tettem fel. Árakról, kínálatról, szezonális ételekről szerettem volna információt kapni és közben fényképeket készíteni.

Sajnos, megfelelő engedélyek nélkül érdeklődni nem lehet, kérésére tovább kellett állnom. Pedig érdemes lett volna bemutatni, mert az ételek gusztusosak, ellenben az árak borsosak voltak. Kifelé menet azért néhány árat lelestem. Ferihegyen a szendvicsek 1000-1700 forint között mozognak, a zöldségköret tízdekánként 739, egy szelet sütemény 779, egy csésze kávé 550, a félliteres ásványvíz 800 forintért kínálja magát.

Fapapucstól a kávédarálóig

A falunak is beillő holland reptéri terminált futószőnyegekkel lehet bejárni, közepén valóságos vásári központot fedeztem fel. Amszterdam a virágzó város, miért is ne árulnának frissen vágott csokrokba szedett tulipánt (7-29,99 euró), virág- és zöldségmagokat (3-4,9 euró), tulipánhagymákat.

De a mindig éhes utazókra is gondoltak. Több étterem, kávézó és szendvics- és szusibár kínálja finomságait. Az állandó friss kínálat érdekében az eladók helyben töltik a ropogós péksüteményekbe a sonkát, sajtot, hideg sülteket, zöldségeket (a szendvicsek 3,4 és 4,45 euró közötti áron mozognak). A frissen facsart gyümölcslé három deciliterenként 2,95 euró, a szénsavas üdítő 2,5 euró, a feketekávé 1,90-2,80 euró, egy gyümölcsös tortácska 2,5 euró.

Látványkonyha és bár várja a szusiimádókat: a dobozokba csomagolt halas-rákos rizstekercsek 7,4-14 euróba, a szaké 3,5 euróba, a miszóleves 6,5 euróba kerül.

Megkóstolhatjuk, de akár meg is vásárolhatjuk a hollandok híres sajtjait is. Színes csomagokban négyfajta sajtkorongot kínálnak 11,75-ért. Füstölt halakat, friss gyümölcsöket, sajtszeletelőt, kávédarálót, fűszerolajat, fapapucsot is dobhatunk a bevásárlókosarunkba. De vegyük az irányt kelet felé!

Élő tarisznyarák, pandamaci, virágzó teák

Hosszú az út Sanghajig, de nem kellett éheznem a repülőn. Aperitif után szolgálták fel a vacsorát. Előételnek füstölt lazacot kaptam majonézes-kapros káposztasalátával, utána csirkét kínai babszósszal, amit hosszú szemű rizzsel körítettek, majd epres-joghurtos tortával és szerencsesütivel zártuk a menüt. Kis szunyókálás után citromos fagyi és kínai tésztaleves közül választhattam.

Leszállás előtt gyümölcsöt, péksüteménybe rejtett paradicsomos-sajtos forró omlettet reggeliztem. Tíz órán keresztül tartó repülés után azért még körülnéztem a sanghaji repülőtéren, kíváncsi voltam a kínálatra.

Élő tarisznyarákot árultak párban 118 jüanért, a virágba boruló jázmintea 5 dekája 65 jüan, a spenótos-csirkés kínai tésztás tál 55 jüan, a szószos marharagu 40 jüan, egy tonhalas szendvics 30 jüan, a narancslé 20, a tea 18 jüanba kerül. Pandamaciból is igen nagy a választék, 70-270 jüanért választhatunk a játék mackókból.

Tökéletes indiai konyha a fedélzeten

Kínából Újdelhi felé tartok. Még el sem hagytuk Kínát, de már a repülőn belekóstolhatok a híres indiai ételek pazar ízébe. A kedves és mosolygós női utaskísérők színes egyenszáriban dolgoznak, így szolgálják fel a zöldségcurryt, amihez természetesen indiai hosszú szemű rizst körítettek. Chapati kenyeret, jázminteát, friss ananászszeleteket kínálnak még hozzá.

Kifelé haladva a repülőtérről minden utast vörös rózsával köszöntenek. A restik szegényesek, de az eladók kedvességükkel teszik gazdagabbá kínálatukat. A kardamomtea 6 rúpia, a Lipton tea 10, a csirkés, zöldséges és sajtos szendvics 50 rúpia, a gyümölcskenyér 37, a samosa darabja 37, az Aloo Bonda (fűszeres krumplifánk) párja 30 rúpia.