Nagy kedvencem a barbárok gyökeréből készült pite. Kellemesen savanykás, lágy ízét még jobban kiemeli az igazi vanília aromája. Most érdemes készíteni, mert a piacon már kapható. A rebarbara az első olyan primőr zöldségünk, amit gyümölcsként is felhasználhatunk.
Hozzávalók a tésztához:
- 12 dkg liszt
- 12 dkg őrölt mandula
- 14 dkg hideg vaj
- 1 csipetnyi só
- 8 dkg barnacukor
Morzsához:
- 17 dkg liszt
- 20 dkg nádcukor
- 10 dkg vaj
- 1 csipetnyi só
- 2 csipetnyi őrölt szerecsendió és fahéj
Töltelékhez:
- 80 dkg rebarbara
- 3-4 evőkanál nádcukor
- 1 db egész vaníliarúd
- 1 evőkanál vaj
A tészta alapanyagait tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kis darabokra felvágott hideg vajat, majd gyúrjuk tésztává. Ha nem akar egybeállni a tészta, pár csepp hideg vizet tehetünk hozzá. A kész tésztából formázzunk cipót, és felhasználásig tartsuk a hűtőben.
A tésztát helyezzük liszttel meghintett deszkára, és nyújtsuk kis 3-4 milliméter vékonyságúra. Béleljünk ki vele egy vajjal kikent és meglisztezett peremes kerek sütőformát, majd a felesleges részeket a széleinél vágjuk le.
A töltelékhez vágjuk egy centis darabokra a rebarbarát. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a rebarbarát és a félbevágott vaníliát. Szórjuk rá a cukrot és jól keverjük el. Ne pároljuk, mert nagyon leveses lesz és eláztatja a tésztát.
A morzsához tegyük a hozzávalókat egy tálba, és addig aprítsuk villával, míg teljesen egynemű és morzsalékos tésztát nem kapunk. Ezzel szórjuk meg a rebarbara tetejét. Tegyük az egészet forró 150 fokos sütőbe, és süssük 25-30 percen keresztül. Cikkekre vágva tálaljuk, majd mellé egy-egy gombóc vaníliafagylaltot kínáljunk.
Készíthetünk hozzá pezsgőhabot is. Ehhez kell 3 dl rozé habzóbor, 3 tojássárgája, 2-3 evőkanál cukor.
A pezsgőhabhoz üssük a tojások sárgáját egy fém keverőtálba, majd szórjuk bele a cukrot és öntsük bele a pezsgőt. Tegyük vízgőz fölé, és verve készítsünk belőle sűrű, habos krémet.