Egy Kecskemét melletti farmról vásároltuk a kecsketúrót. Gondoltam, kipróbálom gombócnak, nem bántam meg, finom lett.
Hozzávalók:
- 50 dkg kecsketúró
- 4 db tojás
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál búzadara
- 1 evőkanál liszt
- csipetnyi só
Szószhoz:
Finomlyukú szitán törjük át a kecsketúrót, majd tegyük egy nagy tálba. Üssük rá a tojások sárgáját, a fehérjét tegyük egy tálba és tegyük a hűtőbe. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd csorgassuk a túróra. Ízesítsük csipetnyi sóval, szórjuk rá a lisztet és a búzadarát. Fakanállal alaposan dolgozzuk össze, majd pár órára ezt is tegyük a hűtőbe. Felhasználás előtt verjük fel a tojásfehérjét nem túl kemény habbá, majd kis adagokban, óvatosan dolgozzuk a tojásos túróhoz.
Forraljunk fel egy fazékban vizet, ízesítsük sóval, majd vizes kézzel formázzunk kezünkkel diónyi gombócokat a túrókrémből. Gyöngyöző vízben főzzük 2-3 percig, közben villával segítsük megfordulni, ha elkészült, szedjük ki szűrőkanállal egy itatóspapírra.
A szederszószhoz az alaposan megmosott gyümölcsöt tegyünk egy tálba, ízesítsük cukorral és citromlével. Kézi mixerrel pürésítsük jól össze, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba.
Kanalazzunk néhány kanál szederszószt üvegpoharak aljára, majd tetejére tálaljunk pár darab gombócot. Szórjuk meg szederszemekkel és porcukorral, virágzó fűszerággal dekorálhatjuk.