Egy Kecskemét melletti farmról vásároltuk a kecsketúrót. Gondoltam, kipróbálom gombócnak, nem bántam meg, finom lett.

Hozzávalók:

  • 50 dkg kecsketúró
  • 4 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál liszt
  • csipetnyi só

Szószhoz:

Kecsketúró gombócok szederszósszal

Finomlyukú szitán törjük át a kecsketúrót, majd tegyük egy nagy tálba. Üssük rá a tojások sárgáját, a fehérjét tegyük egy tálba és tegyük a hűtőbe. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd csorgassuk a túróra. Ízesítsük csipetnyi sóval, szórjuk rá a lisztet és a búzadarát. Fakanállal alaposan dolgozzuk össze, majd pár órára ezt is tegyük a hűtőbe. Felhasználás előtt verjük fel a tojásfehérjét nem túl kemény habbá, majd kis adagokban, óvatosan dolgozzuk a tojásos túróhoz.

Forraljunk fel egy fazékban vizet, ízesítsük sóval, majd vizes kézzel formázzunk kezünkkel diónyi gombócokat a túrókrémből. Gyöngyöző vízben főzzük 2-3 percig, közben villával segítsük megfordulni, ha elkészült, szedjük ki szűrőkanállal egy itatóspapírra.

A szederszószhoz az alaposan megmosott gyümölcsöt tegyünk egy tálba, ízesítsük cukorral és citromlével. Kézi mixerrel pürésítsük jól össze, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba.

Kanalazzunk néhány kanál szederszószt üvegpoharak aljára, majd tetejére tálaljunk pár darab gombócot. Szórjuk meg szederszemekkel és porcukorral, virágzó fűszerággal dekorálhatjuk.