A linzer a felső-ausztriai Linz nevű városból származik. Fontos, hogy kiváló minőségű vajat használjunk az elkészítéséhez.
Tulajdonképp liszt és cukor, ami még fontos az elkészítéséhez. Fűszerekkel, darált olajos magvakkal, lekvárral még változatosabbá tudjuk tenni ezt a remek, tea mellé is fogyasztható süteményt.
Hasonlóan készül az angol Shortbread, ami a szigetország egyik jellegzetes teasüteménye. Nagyanyám készített hasonlót, házi, saját készítésű vajból, vastag szív alakokat formázott. Tojásfehérjébe mártotta, majd kristálycukorba, ő herzlinek nevezte.Hozzávalók:
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- 5 dkg őrölt mandula
- 25 dkg hideg vaj
- 5 dkg kandírozott citromhéj
- 2 db zöldcitrom
- 1 csipetnyi só
Tegyük az őrölt mandulát, sót egy keverőtálba, és kockázzuk hozzá a hideg vajat. Elektromos keverővel keverjük pár percig, míg sima és krémes állagú nem lesz. Egy tálban keverjük össze a porcukrot a liszttel, a keményítővel, az apró darabokra vágott cukrozott citromhéjjal, és a két citrom lereszelt héjával. Ezt a keveréket kis adagokban dolgozzuk a vajas keverékhez, közben a citrom kifacsart levét is keverjük hozzá.
Az egész masszát borítsuk liszttel meghintett deszkára, majd gyúrjuk cipóvá. Fél órára tegyük a hűtőbe, utána nyújtsuk ki fél centi vékonyságúra. Kerek, vagy más formájú kiszúrókkal szaggassuk ki, majd tegyük sütőpapírral borított tepsire. Forró, 160 fokos sütőben süssük körülbelül 10-12 percig.
A kihűlt linzerkarikákat tegyük jól záródó fémdobozba vagy nagy öblösüvegekbe.