Finom, omlós délutáni finomság, kínáljuk egy frissítő kávéhoz vagy az ötórai teához!
Hozzávalók:
Alaphoz:
- 2,5 pohár sima búzaliszt
- 1 pohár teljes kiőrlésű liszt
- fél csomag friss élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál vaj
- 2 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 csipetnyi só
Töltelékhez, tetejére:
- 1 pohárnyi málnalekvár
- 70 dkg málna (mirelit)
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 csipetnyi fahéj
- 1 csipetnyi só
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
Fél pohár cukros, langyos vízben futtassuk fel az élesztőt, majd dagasszuk össze a kétféle liszttel, sóval, s az apránként hozzáadott langyos tejjel, a tojások sárgájával és a szobahőmérsékletű vajjal is. Keverjük addig, amíg a tészta az edény falától kezd elválni, majd kelesszük kétszeresére.
Ha megkelt, borítsuk liszttel megszórt deszkára és nyújtsuk 1 cm vastagságúra. Kenjünk ki egy közepes méretű tepsit vajjal, szórjuk meg liszttel és helyezzük rá a kinyújtott tésztát. Igazgassuk el a széleinél, hogy a tepsit teljesen kitöltse.
Oldalainál nyomkodjuk kissé a peremére, hogy a málna leve sütéskor ne csorogjon ki. Kenjük meg a kinyújtott tésztát a málnalekvárral, majd szórjuk rá a málnaszemeket.
Tegyük egy keverőtálba a lisztet, morzsoljuk bele a hideg vajat, adjuk hozzá a porcukrot, csipetnyi fahéjat, sót és a vaníliás cukrot. Morzsoljuk jól össze, majd szórjuk a málnaszemekre. Tegyük előmelegített sütőbe, és 170 fokon süssük 20-25 perc alatt készre.
Készíthetjük friss, készen kapható kelt tésztából is.