Emlékszem, amikor a gőzölgő főtt krumplit a nagyim egy bunkós végű fából esztergált krumplitörővel tette simává. Ebből pár perc alatt készült a mákos nudli.

Mákot termeszteni ma már nem megengedett sok helyen. Kertünkben amikor még kisfiú volt szépen sorjában nőtt a kékes-lilás virágú mák. Betakarításkor le kellett vágni a beérett gumókat, amiket azonnal a hátunkra kötött zsákba tettünk. A zsák szája a honaljunknál volt, hogy könnyebb bele tudjuk dobni a levágott fejeket. Nekiültünk egy nagy bádog edénynek, beleöntöttünk egy jó a adagnyit a mákfejekből, és éles késsel levágtuk a fejét. Az edény falához kellett ütögetni, hogy minden szem kihulljon belőle.

A mákszemeket nagyanyám többször megmosta hideg vízben, majd kiöntötte egy nagy asztalra, mire egy szép tiszta damasztabrosz terített. Kezünkkel párszor át kellett túrni, csodás érzés volt, hogy a szemek megszáradjanak. A jól kiszáradt mákot kis vászonzsákba tettük, és felakasztottuk a spájzba.

Nudlifőzéskor egy jó kis nehezen tekerhető mákdarálóval daráltuk finom pépesre, szaftosra csak úgy tocsogott a mákolajtól. Képzeljétek el ezt a nudlit ezzel a finom szaftos mákkal elkészítve!

Mákos nudli, ahogy nagyanyám készítette

Mákos nudli

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 35 dkg búzaliszt
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, só

A burgonyákat mossuk meg alaposan, majd héjával együtt sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le a főzőlevétől, és még melegen hámozzuk meg. Nyomjuk át burgonyanyomón és tegyük  egy nagy tálba. Szórjuk bele a lisztet, majd üssük rá a tojásokat, és kézzel jól dolgozzuk össze. Lisztezett deszkára borítsuk, gyúrjuk át még egyszer, majd sodrófával nyújtsuk egy centi vastagságúra. A kinyújtott burgonyás tésztát vágjuk három centis széles csíkokra, majd metéljük fel ujjnyi csíkokra. Kezünkkel sodorjunk egyet rajta, majd forrásban lévő sós vízben főzzük ki.

Ha a nudlik a forrásban lévő víz tetejére jönnek, szedjük ki szűrőkanállal, forgassuk meg olvasztott vajban, majd szórjuk meg alaposan porcukorral és reszelt citromhéjjal összekevert darált mákkal.