A füge nálunk még mindig egzotikumnak számít. Most egy újabb receptet mutatok, amiben felhasználhatod.

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 2 db tojás sárgája
  • 25 dkg liszt

Töltelékhez:

  • 5 dkg marcipánmassza
  • fél dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 8 dkg darált mandulabél
  • 1 evőkanál rum
  • 8-10 db füge
  • 2 evőkanál citromlé

A tésztához tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, tegyük hozzá a porcukrot és a sót. Elektromos keverővel habosítsuk körülbelül öt percig, majd csorgassuk bele a tojások sárgáját, és kis adagokban dolgozzuk hozzá a lisztet.

Kapcsoljuk le a gépet, öntsük a tésztát liszttel meghintett deszkára és gyúrjunk belőle cipót. Tegyük egy tányérra és legalább fél órán keresztül pihentessük hűtőszekrényben.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centi vékonyságúra, majd béleljünk ki vele vajjal kikent és liszttel meghintett kosárkaformákat (használhatunk muffin- vagy pudingformákat is). A felesleges tésztát a forma széleinél késsel vágjuk le.

Fügekosárkák


A töltelékhez vágjuk kis darabokra a marcipánmasszát, tegyük egy keverőtálba, öntsük rá a felforrósított tejet, majd várjunk vele, amíg megpuhul, és utána keverjük simára. Tegyük hozzá a cukrot, a reszelt citromhéjat és a hideg vajat. Elektromos habverővel habosítsuk tíz percig, míg könnyű és krémes nem lesz.

Öntsük bele a tojást, a rumot és a citromlevet, keverjük jól össze, utána kis adagokban dolgozzuk hozzá a darált mandula, liszt és a keményítő keverékét.

Töltsük meg a kibélelt formákat háromnegyedig a mandulás krémmel, a tetejére helyezzük a cikkekre feldarabolt fügét. Tegyük sütőlemezre, és forró sütőben 150-160 fokon süssük körülbelül 25-30 percen keresztül.

Ha elkészült, még melegen kanalazhatunk rá vaníliafagylaltot, és úgy szervírozhatjuk. Ha kihűlt, a formából könnyen kivehetjük és tányérokon tálalhatjuk.