Egyik rendezvényről maradt egy maroknyi nem cukros kelt tészta. Volt itthon pár darab mézédes vilmoskörte. Édességre fájt a fogam, így született a körtés pizza.
Hozzávalók:
- 1 adag kelt tészta
- 4-5 db vilmoskörte
- 4 evőkanál barnacukor
- 2 evőkanál vaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 10 dkg marcipánmassza
- fél narancs reszelt héja
Használhattok bolti kész friss kelt tésztát, de elkészíthetitek saját magatok is.
A tésztához:
- 2,5 pohár sima búzaliszt
- 1 pohár teljes kiőrlésű liszt
- fél csomag friss élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál vaj
- 2 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 csipetnyi só
Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjuk hozzá félpohárnyi langyos vizet, majd keverjük el benne a cukrot is. Egy keverőtálba szórjuk a liszteket és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat is. Keverjük addig, míg a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük langyos helyre, és kelesszük kétszeresére.
Ha megkelt, borítsuk liszttel megszórt deszkára és nyújtsuk fél centi vastagságúra. Kenjünk egy nagy tepsit vajjal, szórjuk meg liszttel és helyezzük rá a kinyújtott tésztát. Igazgassuk el a széleinél, hogy a tepsit teljesen kitöltse. Oldalainál nyomkodjuk kissé a peremére, hogy a töltelék ne csorogjon le róla.
A körtéket mossuk meg jól, hámozzuk meg, majd vágjuk négyfelé, és a magházát szedjük ki. A kimagozott és feldarabolt körtéket aprítsuk fel egy centis darabokra. Kenjük meg alaposan olvasztott vajjal a kelt tésztát, hintsük meg a barnacukorral és az őrölt fahéjjal. Szórjuk rá a körtedarabokat, reszeljük a tetejére a marcipánmasszát, majd reszeljük rá a narancsháját is.
Kelesszük negyed órát, majd tegyük forró sütőbe, ahol 160 fokon 20-25 perc alatt készre sül. Az elkészült édességet vágjuk hosszúkás csíkokra, és még langyosan fogyasszuk el. Ha van otthon fagylalt, vele még izgalmasabb elfogyasztani.