Igazi kényeztető csokoládés nyalánkság. Most, amikor hideg van, kívánjuk a töményebb édességeket. Ezt a töménységet ellensúlyozni tudjuk a körtével, persze ha nyakon öntjük a karamellszósszal, jobban bűnbe eshetünk.
Hozzávalók:
- 1 kg érett körte
- 20 dkg keserű csokoládé
- 25 dkg cukor
- 1 csipetnyi só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 db tojás
- 18 dkg liszt
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 teáskanál sütőpor
- 20 dkg őrölt dió
- 4 evőkanál tej
- 25 dkg vaj
Karamellszószhoz:
- 20 dkg cukor
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál vaj
A körtéket hámozzuk meg, vágjuk négyfelé és hasítsuk ki a magházát. Ha túl nagyok a negyedek még vágjuk hosszában kétfelé.
Tegyük az összetört csokoládét egy kis lábasba, majd a lábast tegyük vízgőz fölé. Párszor megkevergetve olvasszuk fel.
A szobahőmérsékletű vajat tegyük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, sót, vaníliás cukrot, majd elektromos keverővel addig keverjük, míg könnyű és habos nem lesz. Utána egyenként keverjük hozzá a tojásokat, kanalazzuk bele a sütőporral, kakaóval összekevert lisztet. Dolgozzuk hozzá a tejet, az olvasztott csokoládét és a darált diót. Öntsük a masszát egy nagy tepsibe, egyengessük el a tetejét simára, majd nyomkodjuk bele szép sorjában a körtecikkeket.
Tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 35-40 percig. Mielőtt kivennénk, szúrjuk meg fogvájóval, és ha nem ragad a tészta rá, biztosak lehetünk, hogy átsült a sütemény.
Az elkészült desszertet vágjuk kockákra, tetejét szórjuk meg porcukorral és csorgassuk meg a karamellszósszal. Mellé kanalazhatunk még fagylaltot.
A karamellszószhoz szórjuk a cukrot egy kis lábasba, majd pirítsuk aranybarnára. Tegyük bele a vajat, keverjük jól el, és öntsük fel a tejszínnel. Kis lángon addig forraljuk, míg a karamell teljesen el nem olvad.