Anyukám kelttészta receptjét használtam a túrótöltelék bebugyolálásához. Igaz, egy maréknyi teljes kiőrlésű lisztet is kevertem bele.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2,5 pohár búzaliszt
- 1 pohár teljes kiőrlésű liszt
- fél csomag szárított élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál vaj
- 2 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 1 csipetnyi só
Töltelékhez:
- 75 dkg tehéntúró
- fél pohárnyi cukor
- 1 maréknyi mazsola
- 1 db citrom lereszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojás
Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjuk hozzá félpohárnyi langyos vizet, majd keverjük el benne a cukrot is. Egy keverő tálba szórjuk a liszteket és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat is. Keverjük addig még a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük langyos helyre, és kelesszük kétszeresére. Borítsuk egy liszttel meghintett nyújtódeszkára, nyújtsuk ki egy centis vastagságúra, majd vágjunk belőle 10x10 centiméteres kockákat.
Tegyük a túrót egy keverő edénybe, adjuk hozzá a citrom lereszelt héját, vaníliás cukrot, mazsolát, cukrot és a tojások sárgáját. Jól dolgozzuk össze, majd óvatosan keverjük hozzá a tojások kemény habbá felvert fehérjét is.
Tegyünk a tésztakockák közepére egy-egy evőkanálnyit a töltelékből, majd sarkait összefogva nyomkodjuk össze.
Tegyük egy sütőlapra, kelesszük még 15 percet, majd előmelegített sütőben 160 fokon süssük 30 percig, még a batyuk aranyságára nem sülnek.
Ha elkészült, még melegen porcukorral szórjuk meg.