Ez a pite azért a kedvencem, mert a tésztája vékony, viszont a tölteléke igen gazdag. Télen is könnyű elkészíteni, mert alma az kapható. Egy tartalmas leves után második fogás is lehet, de vendégvárónak is kiváló.
A tészta hozzávalói: 180 g cukor, 500 g liszt, 250 g vaj, 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1 teáskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 pohár almás joghurt, fél citrom reszelt héja, egycsipetnyi só
A töltelékhez: 2 kg savanykás alma, fél citrom leve, 2 teáskanál őrölt fahéj, 200 g kristálycukor
Az almákat mossuk meg, hámozzuk le a héját, majd reszeljük le. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet és a fahéjat. Lassú tűzön addig pároljuk, míg a leve el nem párolog. Vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a tésztát. Egy nagy tálba öntsük a lisztet, a cukrot, a vajat, a sütőport, a vaníliát, a citrom reszelt héjét, egy csipetnyi sót. Az egészet morzsoljuk össze alaposan. Öntsük bele a joghurtot, a tojásokat, és az egésszel gyúrjunk jól össze. Pár órára tegyük a hűtőbe.
Egy lisztezett deszkán vágjuk kétfelé a cipót, az egyik felét nyújtsuk ki fél centi vastagságúra, majd béleljünk ki vele egy 24-26 centi átmérőjű mély kerek sütőformát. Vágjuk le a széleit, majd töltsük meg az almás töltelékkel. A cipó másik felét is nyújtsuk ki, és ezzel borítsuk le a pitét. Vágjuk le ennek is a széleit, villával a két tésztát nyomjuk jól össze, kés hegyével szurkáljuk meg.
Közép meleg sütőben 140-150 fokon süssük legalább 1 órán keresztül.
Ha kissé kihűlt, szeleteljük fel, és máris tálaható.