A csoki és az eper jó barátságban vannak egymással. Egy olyan sütiben hoztam őket össze, amihez még karamellszósz is jár. Próbáljátok ki Ti is!
Hozzávalók: 50 dkg eper, 20 dkg keserű csokoládé, 25 dkg cukor, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 4 db tojás, 18 dkg liszt, 3 evőkanál kakaópor, 2 teáskanál sütőpor, 20 dkg őrölt dió, 4 evőkanál tej, 25 dkg vaj
A karamellszószhoz: 20 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 evőkanál vaj
Tegyük az összetört csokoládét egy kis lábasba, majd a lábast tegyük vízgőz fölé. Párszor megkevergetve olvasszuk fel.
A szobahőmérsékletű vajat tegyük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot, a kissé kihűlt felolvasztott csokoládét, majd elektromos keverővel addig keverjük, míg könnyű és habos nem lesz. Utána egyenként keverjük hozzá a tojásokat, kanalazzuk bele a sütőporral, kakaóval összekevert lisztet. Dolgozzuk hozzá a tejet és a darált diót. Öntsük a masszát egy nagy tepsibe, egyengessük el a tetejét simára, majd nyomkodjuk bele szép sorjában a félbevágott eperszemeket.
Sütés előtt | Sütés után |
Tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 35-40 percig. Mielőtt kivennénk, szúrjuk meg fogvájóval, és ha nem ragad a tészta rá, biztosak lehetünk, hogy átsült a sütemény. Az elkészült desszertet vágjuk kockákra, tetejét szórjuk meg porcukorral és csorgassuk meg a karamellszósszal. Mellé kanalazhatunk még fagylaltot is.
A karamellszószhoz szórjuk a cukrot egy kis lábasba, majd pirítsuk arany barnára. Tegyük bele a vajat, keverjük jól el, és öntsük fel a tejszínnel. Kis lángon addig forraljuk, míg a karamell teljesen el nem olvad.
Jó étvágyat!