Ezzel a finomsággal biztos lehet a csábítás. Ki tudna ellenállni az illatos eperszósszal elvarázsolt krémes palacsintának?

Hozzávalók:

  • 12 db kisütött palacsinta
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom lereszelt héja
  • 3 evőkanál méz
  • 70 dkg eper
  • fél citrom leve
  • 3 evőkanál porcukor

Palacsintához:

  • 350 gr liszt
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál porcukor
  • 6 dl tej
  • 1 csipetnyi só
  • olaj a sütéshez

Túrós palacsinta eperszósszal

Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót és a porcukrot. Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet. Ügyeljünk, ne legyen csomós, ha a palacsintatésztát túl sűrűnek találjuk, szódavízzel hígíthatjuk.

Palacsintasütőben hevítsük fel az olajat, öntsünk bele a tésztából annyit, hogy szép vékonyra el tudjuk teríteni, majd palacsintákat süssünk belőle. Egy kevéske reszelt citromhéjat keverhetünk a tésztába, érdekesebb lesz tőle.

A töltelékhez tegyük a túrót egy tálba, finomabb ha előtte egy finomlyukú szitán átnyomjuk, adjuk hozzá a lereszelt citromhéjat, mézet és a vaníliás cukrot. Jól dolgozzuk össze, majd töltsük meg vele a palacsintákat.

Az eperöntethez mossuk meg jól az eperszemeket, egy maréknyit tegyünk félre belőle. A maradékot tegyük egy tálba, csorgassuk meg citromlével, szórjuk meg porcukorral, majd kézi mixerrel pürésítsük. Passzírozzuk át finomlyukú szitán, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba. Az átpasszírozott szószba keverjük a félbevágott és félretett eperszemeket.

Tálaláskor hajtsuk félkör alakba a megtöltött palacsintákat, két darabot tegyünk egymással szembe, közepébe kanalazzunk az eperszószból. Tetejét szórjuk meg porcukorral és friss mentaággal díszítsük.