Ezzel a finomsággal biztos lehet a csábítás. Ki tudna ellenállni az illatos eperszósszal elvarázsolt krémes palacsintának?
Hozzávalók:
- 12 db kisütött palacsinta
- 50 dkg tehéntúró
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél citrom lereszelt héja
- 3 evőkanál méz
- 70 dkg eper
- fél citrom leve
- 3 evőkanál porcukor
Palacsintához:
- 350 gr liszt
- 4 db tojás
- 1 evőkanál porcukor
- 6 dl tej
- 1 csipetnyi só
- olaj a sütéshez
Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sót és a porcukrot. Habverővel állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a szitált lisztet. Ügyeljünk, ne legyen csomós, ha a palacsintatésztát túl sűrűnek találjuk, szódavízzel hígíthatjuk.
Palacsintasütőben hevítsük fel az olajat, öntsünk bele a tésztából annyit, hogy szép vékonyra el tudjuk teríteni, majd palacsintákat süssünk belőle. Egy kevéske reszelt citromhéjat keverhetünk a tésztába, érdekesebb lesz tőle.
A töltelékhez tegyük a túrót egy tálba, finomabb ha előtte egy finomlyukú szitán átnyomjuk, adjuk hozzá a lereszelt citromhéjat, mézet és a vaníliás cukrot. Jól dolgozzuk össze, majd töltsük meg vele a palacsintákat.
Az eperöntethez mossuk meg jól az eperszemeket, egy maréknyit tegyünk félre belőle. A maradékot tegyük egy tálba, csorgassuk meg citromlével, szórjuk meg porcukorral, majd kézi mixerrel pürésítsük. Passzírozzuk át finomlyukú szitán, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba. Az átpasszírozott szószba keverjük a félbevágott és félretett eperszemeket.
Tálaláskor hajtsuk félkör alakba a megtöltött palacsintákat, két darabot tegyünk egymással szembe, közepébe kanalazzunk az eperszószból. Tetejét szórjuk meg porcukorral és friss mentaággal díszítsük.