Az eperből készített fűszeres lekvárral grillhúsokat, halakat és sajtokat bolondíthattok meg. Nemcsak azonnali fogyasztásra, de remek karácsonyi ajándéknak is.

A chutney indiai eredetű étel, a szó az értelmező kéziszótár szerint zöldségekből, gyümölcsökből készült erős fűszerezésű ízesítő. Indiában bitang fűszeresre és csípősre készítik, és leginkább az ételek fűszerezésére, ízesítésére használják. Az angol gyarmatosítók, amikor hazájukba elvitték, ők már szelídebb formában készítették, így alkalmazkodott a gyengébb gyomorhoz. Ennek a finomságnak több ezer fajtája létezik, szinte minden gyümölcsből, zöldségféléből, és fűszervariációból el lehet készíteni.

Eperchutney

Szamócachutney

Hozzávalók:

  • 1 kg szamóca
  • 5-6 fej vöröshagyma
  • 2 diónyi friss gyömbér
  • 2 evőkanál mustármag
  • 2 dl vörösbor ecet
  • 1 maréknyi mazsola
  • 1 evőkanál curry fűszerkeverék
  • 30 dkg barnacukor
  • só, ízlés szerint chili paprika

Vágjuk kisebb darabokra az alaposan megmosott eperszemeket, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá az egy centis kockákra felvágott vöröshagymát, a vékony csíkokra felmetélt gyömbért, a megmosott mazsolát, a mustármagot és a felkarikázott chili paprikát.

Szórjuk rá a cukrot, curry-t, ízesítsük két-három teáskanálnyi sóval, majd tegyük fel főni. Állandóan kevergetve kis lángon főzzük körülbelül 40 percig, majd öntsük rá az ecetet is.

Forraljuk jól össze, kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval esetleg cukorral. Töltsük a még forrásban lévő zöldséglekvárt tisztára mosott kisméretű befőttes üvegekbe, zárjuk le azonnal, majd állítsuk fejre öt percre. Pár perc elteltével már be is sorakoztathatjuk az éléskamránk polcaira.

Kínáljuk grill zöldség, sajt, hús és halpecsenyék mellé kiegészítőként, hideg sajtokhoz, szendvicsekhez, tojásételekhez, vagy ha kifogytunk az ajándékötletekből, szépen becsomagolva remek meglepetés lehet.