A tárkony a pikáns, kissé savanykás ételek fűszernövénye. Remek ragulevest készíthetünk segítségével bárányból, amit a végén pár csepp tárkonyecettel tehetünk pikánsabbá.

Hála vidéki rokonaimnak ők ültettek a kertjükben tárkonyt. Szépen meg is nőtt, nagyra terebélyesre. Egy idő után már nem tudtak mit kezdeni az óriásra nőtt fűszernövénnyel. Így kaptam tőlük egy nagy nyalábbal. Neki is láttam, tárkonyecetet dunsztolni.

 Tárkonyecet

Egy fazékba kell önteni körülbelül egy liternyi vezet, ehhez hozzá kell adni fél liter 10%-os ecetet. Ha csak az erősebb fajta van otthon, akkor negyed liternyi adjunk hozzá a lényeg, hogy a lé amiben felfőzzük 5%-os erősségű legyen.

A tárkonyleveleket szépen le kell a szárairól szedegetnünk, majd jó alaposan meg kell mosni. Lecsepegtetés után bele kell dobni a forrásban lévő ecetes vízbe. Egyet rottyan, és máris lehet beleszedni  a tisztára mosott befőttesüvegekbe, a tárkonylevéllel együtt. Azonnal le kell zárni és fejre kell állítani öt percre. Ha csak az ecetet szeretnénk eltenni és használni, akkor a tárkonyos ecetből kell karcsú üvegekbe töltenünk. Igaz szebben mutat, ha pár levelet is teszünk az üvegbe.

 Tárkonyecet

Az elkészült ecetes tárkonyt használjuk pikáns hallevesekhez, bárányból készült raguk, levesek vagy becsináltak készítéséhez. Pár levél tárkony a sárgarépapürét, a tojáskrémet vagy a zöldbablevest egész jól feldobja. Nem is beszélve a krumplifőzelékről, berni mártásról...

 Tárkonyecet

A tárkonylevél teája étvágygerjesztő, segíti az emésztést és vizelethajtó tulajdonságú. A csokorba kötött tárkonyleveleket száraz és sötét helyen felkötözve meg is száríthatjuk.