Érdemes a természet adta minden kincseit kihasználni, nem csak azért mert olcsó, hanem mert izgalmas ízeket lehet a segítségével varázsolni. Én kökénylikőrt varázsoltam.


Ha természetben kirándultok, sétálás közben biztosan ti is találkoztok a terméseitől hamvasan kéklő kökénybokrokkal. Én a kevés szabadidőmet, amikor csak tehetem Pécselyen Brian barátom nyaralójában töltöm. Pécsely Tihanytól tíz kilométerre fekszik a Balaton felvidéken. Nyugodt kis falu, ahol párszázan élnek. A környék festői, leginkább a Toscán dombokhoz tudnám hasonlítani. Szépen rendezett szőlőültetvényei katonás sorokban tisztelegnek az épp arra haladóknak.

Kökénybokroktól is kéklik most a határ, kis családommal szedtünk mi is egy szatyornyit. Még nektek sem késő nekilátni ennek a finom likőr elkészítésének. Nem szükséges a legdrágább Gint megvásárolni hozzá, én a legolcsóbb gazdaságos fajtát választottam. Amikor a képeket készítettem, meg is kóstoltam. Bizton állítom nektek mennyei!

Kökénylikőr

Hozzávalók:

  • 50 dkg kökény
  • 50 dkg cukor
  • 6 dl gin

Mossuk meg alaposan a kökényt, majd tegyük egy jól zárhatú befőttes vagy csatos üvegbe. Szórjuk a tetejére a cukrot, majd öntsük fel a ginnel. Naponta egyszer rázogassuk meg, hogy a cukor szép lassan feloldódjon. Október és november hónapban tudjuk elkészíteni, ami pont karácsonyra lesz fogyasztható.

Készítsetek kökénylikőrt!

Felhasználás előtt szűrjük le a kész kökénylikőrt, majd töltsük jól zárható likőrösüvegekbe. Remeken illik gyümölcsből készült fagylalthoz, tejszínhez vagy olvasztott csokoládéból készült édességekhez. Karácsonyi ajándéknak a legjobb választás.

A kökény

Egyike a legáltalánosabban elterjedt növényféléknek, mert csak Európa legészakibb részéről, illetve Izland szigetéről hiányzik. Erdőszéleken, legelők szélén, kultúrterületek és a mezőgazdasági térségek határain, bokros, bozótos, lejtős oldalakon szinte mindenütt előforduló bokornövény. Nálunk vadon termő, de a tőlünk keletre fekvő országokban termesztett növényféle.

Kökény


A 2-3 méter magasra megnövő tövises cserje fehér virágai még a lombfakadás előtt megjelennek, és díszessé teszik a tájat. Egy-egy virágba borult kökénybokor emlékeztet egy művészi kezek által megalkotott virágcsokorra. A kökény virágát akkor kell gyűjteni, mielőtt teljesen kinyílna. Erre legalkalmasabb az az időszak, amikor fele már kinyílt, de a másik fele a virágzatnak még bimbóban van. A virág gyűjtésére legalkalmasabb idő a március és az április első fele. A virággyűjtés egyik módja, hogy a kökénybokor alá terítőt helyezünk el, és vékony bottal leverjük a virágot. Az összegyűjtött virágot a hozzákeveredett egyéb anyagoktól, a letöredezett ágrészektől megtisztítjuk. Tekintettel arra, hogy ez idő tájt a nap melege még gyenge szokott lenni, mesterségesen hevítve szárítjuk.

A kökény virágából készített tea étvágytalanságot vált ki, ezért fogyókúra kiegészítésére ajánlják. A kökénybokor gyümölcse kis méretű - 1,5-2 cm átmérőjű -, nyersen savanykásan fanyar ízű. Íz- és zamatanyaga megváltozik, amikor a tájat az első dér belepi. Egyes országokban pék- és teasütemények ízesítésére is használatos. A kökény magja is figyelemre méltó összetételű: 0,5-1,5% illő olajat, 35% olajat, szaponint, nigellin keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz. A kökény gyümölcse vitaminokban gazdag, ezért téli tartósítására többféle módszert is ajánlhatunk.

Kökényszedés