A fűszeres zöldségekből és gyümölcsökből készült chutney remekül kiegészíti a parázson sült pecsenyéket. Dunsztosüvegbe téve egész évben élvezhetjük remek ízeit.

Hozzávalók:

  • 1 kg őszibarack
  • 2 db piros kaliforniai paprika
  • fél maréknyi mazsola
  • 2 db alma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 db chili paprika
  • 1 db fahéjrúd
  • 1 evőkanál mustármag
  • 1 csipetnyi fűszerpaprika
  • 6-8 szem szegfűszeg
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg barnacukor
  • másfél decinyi almaecet

Fűszeres őszibaracklekvár pecsenyékhez

Mossuk meg jól az őszibarackokat, ha módunkban áll nektarint vásároljunk. Vágjuk kétfelé, vegyük ki a magját, majd aprítsuk egy centis darabokra.
Egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a kis darabokra felvágott paprikát. Közepes lángon addig süssük, míg a paprika pirulni nem kezd.

Tegyük hozzá az egy centis darabokra felvágott vöröshagymát, és az összezúzott fokhagymát. Párolj pár percig, majd öntsük rá az összevágott barackot, és a kis kockákra felvágott almát. Szórjuk hozzá a cukrot, mazsolát, fűszerezzük fahéjjal, mustármaggal, ízlés szerinti mennyiségű felkarikázott chili paprikával, szegfűszeggel, és ízesítsük sóval.

Állandóan kevergetve főzzük körülbelül negyven percen keresztül, ha nem elég szaftos a fűszeres lekvárunk, akkor pár decinyi vizet önthetünk alá.

Ha elkészült befejezés képen öntsük hozzá az almaecetet, főzzük még további öt percig, majd töltsük tisztára mosott lekváros üvegekbe. Zárjuk le azonnal, és állítsuk fel legalább öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez. Öt perc elteltével besorakoztathatjuk az éléskamránkba.

Fogyasszuk grillezett pecsenyék, rizses ételek, omlettek, vagy akár szendvicsek mellé. Ajándéknak is remek ötlet.