A levendulát nyáron nem csak molyűzésre és illatosításra használhatjuk, hanem pikáns fűszerkeveréket is összeállíthatunk belőle.
Franciaországban a következő kombinációban használják frissen sültekhez, grill húsokhoz, salátákhoz:
- 1 ek szárított bazsalikom
- 1 ek szárított majoránna
- 1 ek borsikafű
- 1 ek kakukkfű
- 2 ek narancshéj
- 1 morzsolt babérlevél
- 1 ek levendula
- 1 ek édeskömény
Ha bátrak vagyunk magában is kipróbálhatjuk virágait:
- A lila virágok jól mutatnak desszertek, hűsítő italok díszeként (pl. citromszorbettel kiváló)
- A friss vagy szárított virágot keverhetjük tejszínhabba, amit aztán friss gyümölcsre téve tálalhatunk
- Száraz fehér bort vagy pezsgőt is ízesíthetünk levendulával: egy-két hajtást áztassunk az italba néhány percre
- A levendulavirág forrázata hatásos nyugtatószer, segít álmatlanság és ideges gyomorpanaszok esetén is egy - két levendulahajtást elrejthetünk a porcukorba is, egy-két hét alatt összeérnek az ízek és az illatok (az új aromák kedvelőinek akár izgalmas ajándék is lehet)
Almaecetbe áztatva magbolondíthatjuk salátaönteteinket