A hagyományos szilvalekvárfőzésre, mely fél napot is igényel, nem sokunknak van ideje. De eme fahéjjal és mandulalikőrrel felturbózott finomság elkészítésére szánjuk egy órát.

Hozzávalók:

 

  • 1,5 kg szilva
  • 0,5 kg cukor
  • 2 darab fahéjrúd
  • 1 dl mandulalikőr
  • 1 csomag lekvárzselésítő
Fahéjas szilvadzsem
Mossuk meg a szilvát, majd magozzuk ki, kockázzuk fel, és öntsük bele egy lábasba. Adjuk hozzá a fahéjrudakat és a lekvárzselésítőt. Ez utóbbiból érdemes a "kettő az egyben" változatot választani, mert ehhez csak fél kiló cukor kell, így a dzsem nem lesz túl édes és a gyümölcs íze is jobban érvényesül.

Lassú lángon, állandóan kevergetve forrásig főzzük, majd beleöntjük a cukrot, 10-15 perc mulva pedig a mandulalikőrt. Forraljunk egyet rajta, majd húzzuk le tűzről, és merjük a forró lekvárt a tisztára mosott, száraz befőttesüvegekbe. Ha teletöltöttünk egy üveget, akkor azonnal zárjuk le és fordítsuk a tetejére öt percig - így a lekvárunk tartósítószer nélkül is évekig eláll.