A kókusztej, a rák és a kurkuma íze tökéletesen kiegészíti egymás. Indonéz recept!
Hozzávalók:
- 40 dkg királyrákfarok
- 1 doboz kókusztej
- 1 teáskanál kurkuma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 1 csokor friss korianderlevél
- 1 db chili paprika
- fél db zöldcitrom
- 2 szál újhagyma
- só, darált bors
- 3 evőkanál olívaolaj
Tisztítsuk meg a rákokat páncéljától, majd mossuk meg hideg vízben. Tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük el alaposan. Szedjük egy tálba, csorgassunk rá egy evőkanálnyi olívaolajat, reszeljük rá a fokhagymát és a citrom héját. Vágjunk közé ízlés szeri mennyiségű chili paprikát, szórjuk meg összevágott korianderlevéllel és darált feketeborssal, majd tegyük pár órára a hűtőbe.
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, csorgassunk bele két evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a befűszerezett rákokat a fűszerekkel együtt. Erős lángon addig pirítsuk, míg a rák rózsaszínű nem kezd lenni. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kemény és rágós lesz! Elég addig sütni, míg a rákhús szélei kezdenek pirosodni.
Ha már pirosodnak, szedjük ki egy tányérba, a serpenyőbe szórjuk a kurkumát, keverjük el jól, majd öntsük a kókusztejet, forraljuk pár percig, közben ízesítsük kevéske sóval és pár csepp citromlével.
Ha a kókuszos mártás kezd sűrűsödni, tegyük bele a felkarikázott újhagymát és a felcikkezett és meghámozott paradicsomot. Öntsük vissza bele a rákhúst, forraljuk össze és tálaljuk tálkákba, tetejét frissen összevágott korianderlevéllel szórjuk meg.
Párolt rizst készítsünk hozzá körítésnek.