A grillpartik sztárja lehetsz, ha a hagyományos csirkesaslik helyett ezt a mogyorószószos verziót készíted el. Tuti befutó!
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 teáskanál koriandermag
- 1 evőkanál barnacukor
- csipetnyi őrölt feketebors
- 2 teáskanál só
- 4 evőkanál szójaszósz
- 2 teáskanál kurkuma
- 2 diónyi friss gyömbér
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db zöldcitrom leve
- 4 evőkanál olaj
Mogyorószószhoz:
- 1 evőkanál mogyoróolaj
- fél maréknyi darált földimogyoró
- 2 gerezd fokhagyma
- másfél decinyi kókusztej
- 2 dl víz
- 4 evőkanál mogyoróvaj
- 4 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál barnacukor
- chili paprika
- fél zöldcitrom leve
A páchoz tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe a meghámozott és kisebb darabokra felvágott hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Adjuk hozzá a citromlevet, mogyoróolajat, borsot, koriandermagot, cukrot, sót, kurkumát. Csorgassuk bele a szójaszószt, citromlevet és az olajat.
Kapcsoljuk be a gépet és zúzzuk finom krémmé. A csirkehúst vágjuk nagyobb darabokra, tegyük a pácba, keverjük alaposan össze, majd fűzzük fel vízbe áztatott bambusznyársakra. Pár óra pácolás után faszénen süssük pirosra.
A mogyorószószhoz csorgassuk egy serpenyőbe a mogyoróolajat, tegyük bele az összevágott fokhagymát és pároljuk pár percig. Adjuk hozzá a darált mogyorót, a mogyoróvajat, szójaszószt, kókusztejet, barnacukrot és a vizet. Ízlésünk szerint fűszerezzük chili paprikával, forraljuk jól össze, majd a legvégén keverjük hozzá a citromlevet. Ezzel a mártással kínáljuk a megsütött csirkenyársakat.