Hosszú repülőút vezet Délkelet-Ázsiába, érdemes utunkat megszakítani egy nagyobb kiruccanás erejéig az átszálló repülőtéren. Fényképes úti beszámoló a felhőkarcolók birodalmából.

A hongkongi megálló

Egy kis pihenésre, új ízek felfedezésére Délkelet-Ázsiába utaztam Bali szigetére. Az út nagyon hosszú és költséges. A repülőjegyem foglalásakor kértem, hogy az utunkat szakítsuk meg három napra visszafelé Hongkongban. Erre lehetőség van, és nem kerül semmibe, hogy szállásom is legyen, az interneten foglaltam egy belvárosi szállodát.

Kipihenve, szépen lebarnulva, élményekkel feltöltődve érkeztem éjjel hongkongba. Pár perc keresgélés után megtaláltam a repülőtéren a szálloda transzfer szolgáltatását, így autóba pattantam és irányba vettem a szállásomat.

Hongkong

A City Garden Hotel a belváros szívében 613 szobával a turistaövezet központjában helyezkedik el. Amerikai stílusban épült, minden igényt kielégítő szolgáltatásaival várt engem. Mivel éjjel volt, beköltöztem a szobámba, és lepihentem.

Másnap felfedező kőrútra indultam. Első benyomásom az volt, mintha Londonban lennék, az autók a jobb oldalon közlekedtek, a buszok emeletesek voltak, és a járdák végén vastag felirat, hogy nézzek jobbra. A klíma volt eltérő, január közepén kellemes 29 fokos meleg, nagyon magas páratartalom és szmog. Óriási zsúfoltság, Hongkong a világ legsűrűbben lakott különleges városállama, területe kétszer nagyobb Budapestnél, a lakosság száma kétharmada Magyarországénál.

A Kínai Népköztársaság két különleges igazgatású területének egyike (a másik Makaó), amely több mint 260 szigetből áll. Rend és tisztaság jellemzi a várost, érezhető, a britek 1898-ban 99 évre bérbe vették a szigetet. Miután a bérlet meghosszabbításáról nem sikerült megegyezni, 1984-ben kétoldalú szerződésben mondták ki, hogy a lejáratkor egész Hongkong visszakerül Peking uralma alá, a brit lobogót 1997. június 30-án vonták le, egy nappal később visszacsatolták a Kínai Népköztársasághoz, amelynek ma a legfejlettebb része.

Hongkong a világ legnagyobb kereskedelmi és pénzügyi központja. Itt található a legtöbb felhőkarcoló is. A város nagysága és területi adottságai nem tették lehetővé a területben való terjeszkedést, ezért épültek egymás mellé zsúfoltan a magas épületek. Pár perc metrózás után eljutottam egy kisvasúthoz, ami egy kábelköteg segítségével mászik fel a meredek hegyoldalon. A Viktória-csúcs lábánál terülnek el az épületóriások. Felérve a csúcsra a Peak Tower nevű kilátóhelyről csodálatos rálátás a felhőkarcolókra. Igazi turistalátványosság.

Rengeteg jobbnál jobb étterem, kávézó, fagylaltozó kínálja finomságait. Én is betértem az egyikbe, igazi kulináris élvezet volt a balzsamecetes csirke, sok finom zöldséggel. Kicsit elegem volt már az ázsiai ízekből, ezért választottam inkább egy könnyebb fogást. Nagyon elrohant az idő, szépen rám esteledett.  Még mindig a hegytetőn nézelődöm, amikor egy meghatározott időben, a felhőkarcolók életre kelnek. Fény-, zene- és lézer-show-val kápráztatták el az ott tartózkodókat.

Másnap befizettem egy városi túrára. Hajókirándulással kezdődött, megkerültük a várost, és a repülőtér kifutópálya tövében hajóztunk. Percenként lehetett megcsodálni a fel- és elszálló óriás gépmadarakat. Kikötöttünk egy gyöngyhalász kis faluban, ahol helyi finomságokat lehetett kóstolni, vásárolgatni egy-két csecsebecsét.

Majd felmentem Lantau szigetére, az ott található Óriás Buddha-szoborhoz, ez a világ legmagasabb bronz ülő Buddha-szobra. A tengerszint felett 520 méter magasan található ülő Buddha-szobor a fő nevezetessége, ami a világon a legnagyobb szabadtéri szobor. A 202 darab bronzlapocskából kirakott mű 34 méter magas, és mintegy 250 tonnát nyom. Egy talapzaton fekszik, és hosszú lépcsősor vezet fel hozzá. Bár a kolostort a mai napig szerzetesek lakják, a kolostornál szálláshelyek és éttermek is vannak. A turisták shaolin kung-fu bemutatókat láthatnak az itt élő szerzetesek előadásában. Megebédeltem a Po Lin buddhista kolostorban. Érdekessége a kolostornak, hogy csak és kizárólag vegetáriánus ételeket készítenek kiváló minőségben.

A város egyik legújabb létesítményével, a Ngong Ping felvonóval is utaztam. Ez a 6 kilométer hosszú drótkötélpálya egy 25 perces élménytúra a belváros felett Hongkong zöldövezetén és dimbes-dombos területeit keresztülszelve.