Repülés és repülés között nem nagy a különbség, de ha dönteni kell, választásunkat nagyban befolyásolja a kiszolgálás és a felszolgált ételek minősége. Amszterdamban jártam, hogy megnézzem, miként készülnek a repüléskor kínált ételek.
Naponta ötvenötezer adag étel
Aki ült már repülőn, biztosan elgondolkodott azon, hogyan is készíthetik az ételeket ebben az apró fedélzeti konyhában. Miképpen férhet el az a sok sürgő-mozgó kukta, és hogy nem borul fel a fazék felszállás közben?
Furdalt a kíváncsiság és bekukkantottam az égi konyhába.
A Holland Királyi Légitársaság amszterdami légikikötője Európa egyik legforgalmasabb reptere, szinte percenként érkezik és indul gép a világ minden tájára. Néha csak fél órát várakozik a földön, kitakarítják, feltöltik üzemanyaggal, friss ételekkel, jéghideg italokkal és máris jöhetnek az új utasok. De kik is ők, akik gondoskodnak arról, hogy a feltálalt étel mindenki ízlésének, étkezési szokásának megfeleljen? Az ételeket előállító konyha nem a gépeken van, hanem a reptéri kiszolgáló épületeiben található.
A hangárnyi területen naponta 275 légi madarat, ötvenötezer adag étellel szolgálnak ki, nem kis feladat. Már a kiszolgáló létesítmény makettjén sem könnyű eligazodni. Földi kísérőm Gerard de Koning kereskedelmi igazgató, akivel végigjárjuk az ételkészítés folyamatait: a beérkező árutól a repülőre kitálalva felkerülő ételekig.
Veszélyes üzem a konyha, belépés előtt kötelezően meg kell szabadulni a karórától, karkötőtől, hölgyeknek a fülbevalótól és minden olyan tárgytól, ami beakadhat a mozgó szerszámokba és gépekbe. Fehér védőöltözetet öltünk és irányba vesszük a nagykonyhát.
Mosogatni itt is kell
De hol is kezdjük, a végén kezdődik az eleje? Trolikkal megrakott szállítójármű tolat a rámpához, épp egy óriásgép szennyes edényeit hozzák vissza. Egy emelő futószalaghoz illeszti a kinyitott konténereket, majd sorban kiemeli. A mosogatógép a szalagon menet közben szétválogatja a porcelánt, az üvegpoharakat, egy mágnes kiemeli a fém evőeszközöket. A szalag végén már csak az ételmaradék és a szalvéta marad. Egy mozdulattal megfordítja, majd a hulladék is eltűnik a süllyesztőben, a tálca pedig megtisztul a mosogatógép forró vízsugarai között. A másik oldalon a frissen mosott edények fajtánként ládákba kerülnek, majd egy vonalkód segítségével eltűnnek a polcok rengetegében.
Katonás rend, a fal mellett hosszú sorokban, ládákban feltornyozott frissen sütött zsemlék. Hőálló zacskókban érkezik, ebben melegítik meg a gépeken ropogósra, napi harmincezer fogy belőle. Évente százötvenezer kilogramm kávét, ehhez körülbelül ugyanannyi tejet szolgálnak fel, mellé három millió adag desszert is kerül. Zöldségsalátákból évi száznyolcvanezer kiló, előételekből száznyolcvanezer adag, fejes salátából huszonnégyezer fej kerül felhasználásra. Százhúszezer alma és hatvanezer adag joghurt, amit eleszegetnek az utasok. De nem maradnak szomjan sem, évente közel egymillió liter bort, és ötvenezer palack pezsgőt kortyolnak el.
Semmit sem bíznak a véletlenre
Az ételek és menük megtervezését jó nevű séfekre bízzák. A negyven évnél fiatalabb konyhafőnökök klubjából választanak minden harmadik hónapban. Az új téli étlapot Cees Helder készítette, az első holland séf, aki a harmadik Michelin csillagos éttermével büszkélkedhetik. Az ő receptjei szerint készülnek az ételek a business osztályra, kézjegye garancia a minőségre.
A szusiból is a legjobb jár a vendégeknek; Japánbál érkezett mester felügyeletével készülnek a rizstekercsek. Az Amszterdam-Delhi járatra, London leghíresebb indiai éttermének szakácsa készíti az ennivalót.
A borkínálatot is a neves borászok szaktudása jellemzi. Szinte a világ minden híresebb bortermő vidékéről kerülnek palackok a repülőre.
Királynőnek királyi függöny
Hollandia királynője, Beatrix, is a légitársaság járataival utazik tengerentúli útjaira. Nem igényel speciálisan összeállított menüt, abból választ, amit a többi utasnak kínálnak. De kedvenc sajtjait a Gouda és Port Salut, és kedvenc borait is mindig megtalálja a kínálatban. Ugyanúgy utazik, mint a többi utas, de hogy biztosítsák neki a nyugodt utazást, egy úgynevezett királyi függönnyel választják el utasterét a többi utasétól.
Óhajok, kívánságok
Lehetőség van a különleges étkezési szokást gyakorló utasok ellátására is. Az ilyen módon előállított ételek megfelelnek az orvosi diéta, a vallási és vegetáriánus elvek követelményeinek.
A vegetáriánus ételek nem tartalmaznak húst, halat és ezek származékai, de használnak tojást, tejet és sajtot is. Ezek között is van olyan menü, amely csak gyümölcsöt, zöldséget és olajos magvakat tartalmaz. Az ázsiai húshagyó ételek, főként indiai jellegűek, ázsiai fűszerekkel ízesítik.
A kisbabákra is gondolnak, a bébi menüben többféle bébiétel választható, de a csomagoz jár pelenka, partedli és bébi víz is. A nagyobbacska gyerekek nekik tervezett ”játékdobozból” tömhetik meg a hasukat.
Külön felkészültek a különféle diétákra: cukorbetegségre, magas koleszterin szintre, magas vérnyomásra, laktóz- és tehéntej allergiára is találunk megfelelő menüt.
Finomságok a szalagon, saláta a röntgen alatt
Annak ellenére, hogy naponta sok ezer adag ételt készítenek, nyugodt és szervezett munka folyik. Futószalagon egymásra pakolva porcelán tányérkák köröznek. Előkészített alapanyagok várnak a tároló konténerekben. Fehérkesztyűs szorgos kezek tálalják grammnyi pontossággal a díszítő salátaleveleket, rá a beízesített salátát, majd tetejére jönnek a füstölt lazacszeletek, koktélparadicsom és citromgerezd. Innen azonnal a hűtőtárolóba, majd tálcákra és a troli polcaira kerül. Az étel elkészítésétől a fogyasztásig nem telhet el huszonnégy óra. Naponta többször, véletlenszerűen elektronikus maghőmérővel mérik az étel hőmérsékletét. Ha nem felel meg a szigorú előírásnak, megsemmisítik.
Csontos hús, szálkás hal, mogyoró és mogyoróvaj áll a tiltólistán. Ezek nem kerülhetnek fel a fedélzetre. De a beérkező alapanyagokat is többször ellenőrzik, bakteriológia és kémiai kontrollnak vetik alá. Alapanyagokat csak olyan beszállítótól vásárolnak, aki megfelel a szigorú élelmiszer egészségügyi előírásoknak. De tudjuk, hogy a salátákkal és zöldségfélékkel bekerülhet állatkák is. Ennek kiszűrésére minden bejövő élelmiszert átvilágítanak. Így a levelek között megbúvó kukacokat és a halakban, húsokban lévő csontokat is megtalálják.
Ízelítőül válasszunk egy menüt az Amszterdam - New-York járat étlapjáról!
Előételnek: Lazac carpaccio
Hajszálvékonyra szelt pácolt lazac, levendulás burgonyasalátával, lilahagyma karikákkal, fenyőmaggal és petrezselymes-bazsalikomos öntettel.
Salmon carpaccio
Carpaccio of salmon served with a potatp and lavender salad, re donion, pine kernels and a parsley and basil dressing.
Főételek: Csirke snidlinges-újhagymás szósszal
Grillezett csirkemell snidlinges-újhagymás szósszal, zsenge zöldbabba és csőben sült burgonyával tálalva
Chicken with shallot and chive sauce
Roasted chicken breast with a shallot and chive sauce served with fine green beans and a dauphinoise potato gratin.
Szerzeteshal rákkal
Szerzeteshal érmék, óriásrákkal, kókuszos rákszószban, cukorborsóval, shiitaki gombával, kashew diós basmati rizzsel.
Monkfish with shrimps
Monkfish medalions and jumbo shrimps in a shrimp and coconut sauce served with shiitake mushrooms, sugar snap peas, spring onions, cashew nuts and basmati rice.
Hagyományos Holland étel: Mustáros-almás mazsolás marharagu, párolt vöröskáposztával és burgonya pürével körítve.
Édességeket, sajtokat és fagylaltkülönlegességeket a kiszolgáló kocsiról lehet válogatni.
Traditional Dutch dish
Beef cassereol served with red cabbage, mashed potato with grain mustard and apple compote with raisins.
Jó étvágyat és jó repülést!
Kapcsolódó oldal: http://www.klm.com/travel/hu_hu/