Ez az étel Indonéziában közkedvelt édesség, az ottaniak sült banánt is fogyasztanak, majd a kész rizspudingot banánlevélben tálalják, bőven megszórják frissen reszelt kókuszdióval.

Hozzávalók:

  • 10 dkg fekete rizs (reform élelmiszereket árusító boltban megvásárolhatjuk)
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 csipetnyi só
  • 1 dl kókusztej
  • 3-4 evőkanál pálmacukor

Feketerizs-puding

Mossuk meg hideg vízben a rizst, majd tegyük egy lábasba. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. Vágjuk félbe a vanília babot, majd késsel kaparjuk ki a magjait, és tegyük a magokkal együtt a rizshez. Ízesítsük csipetnyi sóval és kis lángon, állandóan keverget kezdjük el főzni.

A fekete rizsnek hosszú a főzési ideje, körülbelül 30-40 perc alatt fog puhára főni. Szükség szerint az elfőtt vizet pótoljuk. Ha a rizsszemek puhák ízlés szerint keverjünk pálmacukrot hozzá, akkor a legfinomabb, ha a kész rizspuding szaftosan folyós lesz.

Ha elkészült tálaljuk kis tálkákba, tetejére kókusztejet kanalazzunk.

Ha kedvük tartja, készítsenek hozzá sült banánt! A sült banánhoz kissé éretlenebb banánt vásároljanak, majd szeleteljék fel 2-3 centis darabokra. Mártsák sűrű palacsintatésztába, és forró bő olajban süssék pirosra, épp úgy, mintha bundás almát készítenének.