Az alaszkai favágókat kiszolgáló szállítómunkások kedvenc lekvárját készítettem el a szerelmesek ünnepére.

Alaszkában rengeteg bogyós gyümölcs terem, az épp fuvarra várakozó szállító munkásoknak gyakran órákat kellet várni, hogy megpakolják a teherautójukat.

Ez az idő elég volt ahhoz, hogy a bőségesen termő bogyós gyümölcsökből szedjenek. Kedvesük otthon elkészítette nekik az alkohollal megspékelt finom lekvárt. Így született a faszállító lekvár…Miért, Ön mire gondolt?

Valentin-napi ajándékötlet, elkészült a faszállítólekvár

Szent Bálint napján tartják főleg az angolszász országokban a Bálint-nap (angolul Valentine's Day) ünnepét.  Magyarországon az angol név közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és az utóbbi másfél évtizedben népszerűvé. Ezen az ünnepen  a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

Valentin-napi ajándékötlet, elkészült a faszállítólekvár

A szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre.

Valentin-napi ajándékötlet, elkészült a faszállítólekvár

Ennek a napnak a népszerűsége a virágkereskedésnek és különösen az ezt szolgáló reklámoknak köszönhetően megnövekedett. A napot átszövi sok hagyomány, ugyanúgy mint az 1990-es években népszerűvé lett, az USA-ból és Írországból importált Halloweent.

Szeretnéd megvásárolni ezt a lekvárt? Nézz körül a www.lekvaroshaz.hu oldalon!