A jéggyertya dekoratív kiegészítője lehet a karácsonyi lakásnak, kertnek. A teraszon, kint a kertben, de az ünnepi vacsora asztalon is el tudjuk helyezni. Hideg időben sokáig megtartja formáját, és szép, amikor a termésekkel, virágokkal díszes jégen átvilágít a fény.A gyertya készítése

Jéggyertyákat nem nehéz készíteni. Egy nagyobb méretű, üres konzerves doboz közepébe tegyünk egy vastagabb gyertyát, úgy, hogy a vége kilógjon. Köré különböző téli terméseket tehetünk, fenyőágakat, kertben található bogyókat, tobozokat, őszi leveleket, narancs- és citromszeleteket.

Öntsük tele az edényt hideg vízzel, majd tegyük be a fagyasztóba egy napra. Ha kőkeménnyé dermedt, csorgassunk forró vizet a doboz külső oldalára, és egy mozdulattal húzzuk ki belőle. Tegyük a jéggyertyát zacskóba és felhasználásig tartsuk a fagyasztó szekrényben.

A vendégek érkezése előtt vegyük ki a hűtőből a gyertyát, gyújtsuk meg, majd tegyük ki a bejárati lépcsőre.

Különleges ünnepi dísz a jéggyertya 

Használhatjuk a megterített asztal díszeként is, de kalkuláljunk jól, mert csak két órát bír ki szobahőmérsékleten. Ha a szobában használjuk, tegyünk alá egy mély tányért, ami az olvadó vizet felfogja.

 Különleges ünnepi dísz a jéggyertya

Ha véget ért a vacsora, tegyük vissza a gyertyát fagyasztóba, majd egy nap múlva a konzerves dobozába, és újra töltsük fel vízzel, majd fagyasszuk meg. Így nagyon sokszor fel tudjuk használni még.

Különleges ünnepi dísz a jéggyertya

Illatos dekorációk

Szárított kinyomott fél citromok

Tegyük a kinyomott citromhéjakat a radiátorra. Amikor kiszáradtak, kb. két nap elteltével, máris egy üvegvázába tehetjük.

jeggyertya_4

Szárított citrusfélék

A felszeletelt citromot, grapefruitot, mandarint és narancsot tegyük a radiátorra, de tegyünk alá egy konyharuhát. Pár nap alatt jól kiszárad és ezt is tölthetjük szép formás üvegekbe. Az ünnepek elteltével zárjuk le az üveg tetejét papírral, mert egyébként a molylepkék kedvenc csemegéje lehet.

Különleges ünnepi dísz a jéggyertya