A teát nem csak iszogathatjuk, hanem sokféle étel készülhet vele, mert pácoláshoz, füstöléshez, húsételek mártásához is használhatjuk, és desszerteket is összeállíthatunk vele. A Dilmah szakácsai garnélával, pecsenyével kombinálják a teát. Végül egy különleges earl grey fagyi és egy koktél receptjét is elárulják a teakedvelőknek.
Tea és egészség A teát ősidők óta erős gyógyító erővel bíró italnak tartották. A tea vitaminokat, ásványi anyagokat, alkaloidokat és polifenolokat tartalmaz. Természetes ital A tea azért is jó, mert nem tartalmaz gyártást segítő adalékanyagokat, tartósító- és mesterséges színezékmentes, és a főzéséhez sincs szükség mesterséges adalékokra. A benne található hatóanyagok jó hatással vannak szervezetünkre. Miért a frissen főzzük a teát? Mert a frissen készített tea gazdagabb antioxidánsokban. És mert a különböző ízek apró árnyalatai idővel eltűnnek a teából.Ételek párosítása teákkal |
Paradicsomos-Earl grey teás garnéla
Hozzávalók: 3 nagyobb paradicsom, 1 kisebb vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál Dilmah Earl Grey tea 1 dl hideg vízben kiáztatva, 1 cl Tequlia, 1 chilipaprika, 1 kis csomó koriander levél, fél lime, 8 nagyobb garnéla
Először a szalszát készítsük el – lehet egy nappal a fogyasztás előtt, akkor jobban összeérik az íze. A paradicsomokat süssük meg sütőben vagy mikróban, addig süssük, amíg meg nem puhulnak, és a héjuk szottyadt- feketése nem lesz. Hűtsük le és vágjuk apróra őket. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított fokhagymát, a tequilát, a lime levét, a leszűrt teát, a kimagozott-felaprózott chilit (vagy savanyított chilit), sót, borsot. A szalszát betehetjük egy éjszakára a hűtőbe, hogy jobban összeérjen az íze.
A friss garnélákat forraljuk Earl grey teában pár percig (amíg rózsaszínűek nem lesznek), majd Tequilával öntsük le, és abban hagyjuk kihűlni őket. A paradicsomos szalszát töltsük kisebb poharakba, és tálaljuk frissen vágott korianderrel és a garnélákkal. Elegáns és izgalmas előétel lehet egy karácsonyi partin.
A garnéla tálalva | Teával készült pecsenyék |
Mustáros bárány kotlett, citromfüves csirkemell, teával fűszerezett marhasteak francia lecsóval és mentás teamártással
Hozzávalók:
A báránybordához és a fűszeres morzsához, mellyel bevonjuk: zabpehely, friss zsemlemorzsa, mustár és olíva olaj
A csirkemell filéhez, melyet a következő töltelékkel kell megtölteni: darált csirkemell, pisztácia, kukoricapehely, aszalt szilva, szárított citromfű és csirkesült fűszerkeverék
A marha steakhez: marha bélszín-szelet, Dilmah t-Series Italian Almond Tea, só, bors
Köretnek: ratatouille, azaz francia lecsó, vagy grillezett zöldség tetszés szerint és burgonya
A mártáshoz: a báránysült szaftja és Dilmah menta tea
A báránybordákat befűszerezzük sóval, borssal, majd a grillre tesszük. Vastagabb szeleteket vegyünk, amit be tudunk szépen vonni a fűszeres morzsával (amit a hozzávalókból kevertünk), ami ropogósra fog sülni rajta.
A csirkemelleket klopfoljuk ki és töltsük meg a töltelékkel, majd tekerjük fel, tűzzük meg fogvájóval és a csirkemell bőrét is tekerjük rá, hogy szaftos maradjon sütéskor. Süssük meg a sütőben.
A marhahúst a teával fűszerezzük be és tetszés szerint süssük meg grillen (közepesen vagy jól átsütve).
A mártáshoz a bárány szaftját vagy erőlevest is használhatunk, amit a menta teával forralunk be mártás sűrűségűre.
Tálaljuk a húsokat szépen egymás mellé helyezve, körítsük francia lecsóval, ropogósra sütött burgonyával és a mentás mártással.
Earl Grey fagyi
Hozzávalók: 1 evőkanálkanál Dilmah Earl Grey tea, 3 csésze tej, 1 vaníliarúd, 1,5 csésze cukor, 12 tojás sárgája, 2,5 csésze tejszín
A vaníliarudat vágjuk fel és kaparjuk ki a magjait, majd a magokat tegyük bele a tejbe, adjuk hozzá a cukor felét és forraljuk fel. A forralt tejjel öntsük le a teafüvet és hagyjuk állni 6 percig. Utána szűrjük le és tegyük félre.
A tojás sárgákat a maradék cukorral habverővel keverjük fényesen simára. Folyamatos kevergetés közben adjunk a tojásokhoz a vaníliás-teás tejet és melegítsük alacsony hőmérsékleten addig, amíg szép bevonatot nem képez a kanálom. Vegyük le a tűzről, majd szűrjük le, hagyjuk kihűlni, és fagyigépben vagy fagyasztóedényben hűtsük le. Ha intenzívebb tea ízt szeretnénk, akkor emeljük a teafű mennyiségét.
Earl Grey fagyi | Vodkás-chilis Caipiroska |
Vodkás-chilis Caipiroska zöld teával és mézzel - koktél
Hozzávalók: 60 ml vodka, mentalevél, 1 hosszú piros chili paprika kimagozva, 1 lime, 15 ml cukorszirup, 6 filter Dilmah Pure Green Tea, 50-100 g méz
Először készítsük el a különleges jégkockákat. A teafiltereket áztassuk be egy éjszakára 5 dl szénsavmentes vízbe. Másnap adjuk hozzá a mézet (ha édesebben szeretnénk, akkor többet), és melegítsük addig, míg a méz el nem olvad. Hűtsük le, és jégkocka tartóban fagyasszuk ki.
Tálaláskor tegyünk a poharakba 1-1 mentalevelet, egy gerezd lime-ot, pár karika chilit, cukorszirupot, majd töltsük fel a teás jégkockákkal, adjunk hozzá vodkát, keverjük fel, és végül váljék egészségünkre!
Még több információ a Dilmah teákrók:
https://www.facebook.com/DilmahHungary