A teát nem csak iszogathatjuk, hanem sokféle étel készülhet vele, mert pácoláshoz, füstöléshez, húsételek mártásához is használhatjuk, és desszerteket is összeállíthatunk vele. A Dilmah szakácsai garnélával, pecsenyével kombinálják a teát. Végül egy különleges earl grey fagyi és egy koktél receptjét is elárulják a teakedvelőknek.

 

Tea és egészség

A teát ősidők óta erős gyógyító erővel bíró italnak tartották. A tea vitaminokat, ásványi anyagokat, alkaloidokat és polifenolokat tartalmaz.
A teában található polifenolok olyan antioxidánsok, amelyek segíthetnek semlegesíteni a test szöveteiben található szabadgyököket (mérgező molekulákat). A szabadgyökök előfordulása hosszabb távon olyan betegségekhez vezet, mint a szürke hályog vagy különböző szívbetegségek. A tea jótékony hatása így segíthet csökkenteni vagy megelőzni több betegség kialakulását, mint a fogszuvasodás, cukorbetegség, magas koleszterinszint vagy a rák egyes fajtái.

Természetes ital

A tea azért is jó, mert nem tartalmaz gyártást segítő adalékanyagokat, tartósító- és mesterséges színezékmentes, és a főzéséhez sincs szükség mesterséges adalékokra. A benne található hatóanyagok jó hatással vannak szervezetünkre.
A koffein stimulálja a központi idegrendszert. Enyhén hörgőtágító és vizelethajtó hatású. A teában található tannin (kesernyés íz) adja a tea jellegzetes színét és ízvilágát. A tanninok hatékonyan segíthetnek a hasmenés megszüntetésében, a vörös szemek megnyugtatásában és a szájfertőzések kezelésében. A tea csak fele annyi koffeint tartalmaz, mint a kávé.
Egészségünk megőrzése érdekében naponta négy csésze tea fogyasztása ajánlott.

Miért a frissen főzzük a teát?

Mert a frissen készített tea gazdagabb antioxidánsokban. És mert a  különböző ízek apró árnyalatai idővel eltűnnek a teából.
Ételek párosítása teákkal


Paradicsomos-Earl grey teás garnéla

Hozzávalók: 3 nagyobb paradicsom, 1 kisebb vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál Dilmah Earl Grey tea 1 dl hideg vízben kiáztatva, 1 cl Tequlia, 1 chilipaprika, 1 kis csomó koriander levél, fél lime, 8 nagyobb garnéla

Először a szalszát készítsük el – lehet egy nappal a fogyasztás előtt, akkor jobban összeérik az íze. A paradicsomokat süssük meg sütőben vagy mikróban, addig süssük, amíg meg nem puhulnak, és a héjuk szottyadt- feketése nem lesz. Hűtsük le és vágjuk apróra őket. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított fokhagymát, a tequilát, a lime levét, a leszűrt teát, a kimagozott-felaprózott chilit (vagy savanyított chilit), sót, borsot. A szalszát betehetjük egy éjszakára a hűtőbe, hogy jobban összeérjen az íze.
A friss garnélákat forraljuk Earl grey teában pár percig (amíg rózsaszínűek nem lesznek), majd Tequilával öntsük le, és abban hagyjuk kihűlni őket. A paradicsomos szalszát töltsük kisebb poharakba, és tálaljuk frissen vágott korianderrel és a garnélákkal. Elegáns és izgalmas előétel lehet egy karácsonyi partin.

garnelas foetel
A garnéla tálalva Teával készült pecsenyék


Mustáros bárány kotlett, citromfüves csirkemell, teával fűszerezett marhasteak francia lecsóval és mentás teamártással

Hozzávalók:

A báránybordához és a fűszeres morzsához, mellyel bevonjuk: zabpehely, friss zsemlemorzsa, mustár és olíva olaj
A csirkemell filéhez, melyet a következő töltelékkel kell megtölteni: darált csirkemell, pisztácia, kukoricapehely, aszalt szilva, szárított citromfű és csirkesült fűszerkeverék
A marha steakhez: marha bélszín-szelet, Dilmah t-Series Italian Almond Tea, só, bors
Köretnek: ratatouille, azaz francia lecsó, vagy grillezett zöldség tetszés szerint és burgonya
A mártáshoz: a báránysült szaftja és Dilmah menta tea

A báránybordákat befűszerezzük sóval, borssal, majd a grillre tesszük. Vastagabb szeleteket vegyünk, amit be tudunk szépen vonni a fűszeres morzsával (amit a hozzávalókból kevertünk), ami ropogósra fog sülni rajta.
A csirkemelleket klopfoljuk ki és töltsük meg a töltelékkel, majd tekerjük fel, tűzzük meg fogvájóval és a csirkemell bőrét is tekerjük rá, hogy szaftos maradjon sütéskor. Süssük meg a sütőben.
A marhahúst a teával fűszerezzük be és tetszés szerint süssük meg grillen (közepesen vagy jól átsütve).
A mártáshoz a bárány szaftját vagy erőlevest is használhatunk, amit a menta teával forralunk be mártás sűrűségűre.
Tálaljuk a húsokat szépen egymás mellé helyezve, körítsük francia lecsóval, ropogósra sütött burgonyával és a mentás mártással.

Earl Grey fagyi

Hozzávalók: 1 evőkanálkanál Dilmah Earl Grey tea, 3 csésze tej, 1 vaníliarúd, 1,5 csésze cukor, 12 tojás sárgája, 2,5 csésze tejszín

A vaníliarudat vágjuk fel és kaparjuk ki a magjait, majd a magokat tegyük bele a tejbe, adjuk hozzá a cukor felét és forraljuk fel. A forralt tejjel öntsük le a teafüvet és hagyjuk állni 6 percig. Utána szűrjük le és tegyük félre.

A tojás sárgákat a maradék cukorral habverővel keverjük fényesen simára. Folyamatos kevergetés közben adjunk a tojásokhoz a vaníliás-teás tejet és melegítsük alacsony hőmérsékleten addig, amíg szép bevonatot nem képez a kanálom. Vegyük le a tűzről, majd szűrjük le, hagyjuk kihűlni, és fagyigépben vagy fagyasztóedényben hűtsük le. Ha intenzívebb tea ízt szeretnénk, akkor emeljük a teafű mennyiségét.

earlgrey piroshka
Earl Grey fagyi Vodkás-chilis Caipiroska


Vodkás-chilis Caipiroska zöld teával és mézzel - koktél

Hozzávalók: 60 ml vodka, mentalevél, 1 hosszú piros chili paprika kimagozva, 1 lime, 15 ml cukorszirup, 6 filter Dilmah Pure Green Tea, 50-100 g méz

Először készítsük el a különleges jégkockákat. A teafiltereket áztassuk be egy éjszakára 5 dl szénsavmentes vízbe. Másnap adjuk hozzá a mézet (ha édesebben szeretnénk, akkor többet), és melegítsük addig, míg a méz el nem olvad. Hűtsük le, és jégkocka tartóban fagyasszuk ki.
Tálaláskor tegyünk a poharakba 1-1 mentalevelet, egy gerezd lime-ot, pár karika chilit, cukorszirupot, majd töltsük fel a teás jégkockákkal, adjunk hozzá vodkát, keverjük fel, és végül váljék egészségünkre!


Még több információ a Dilmah teákrók:
https://www.facebook.com/DilmahHungary