Kaldeneker Gyuri nem először látogatott ki a szigetre. Tavaly egyszer már részt vett egy kurzuson, amolyan megfigyelői státuszban, majd a Finománia vásárain is megjelent csodás lekvárjaival.
Most azonban mint oktató séf látogatott el hozzánk, hogy a lekvárok bűvöletében tartsa a társaságot két napon át.
Első nap kétféle lekvárt készítettünk. Készült hagymalekvár és levendulával illatosított körtelekvár, majd elkészítettük az ehhez passzoló fogásokat. A hagymalekvár mellé sütőtökös és olívás focacciát gyúrtunk, a körtelekvárt másnapra félretettük.
A főétel nem is kívánt ilyen típusú kiegészítést, úgy volt tökéletes, ahogy volt. A gorgonzolával és paradicsommal rétegezett szűzérme steak mellé céklapürét kaptunk és egy kis sütőtök is került a tányérunkra. Mindez sok finom friss fűszernövénnyel gazdagítva, jóformán só nélkül.
A desszert pedig egy nagyon könnyű, gazdag ízvilágú, – ahogy mondani szoktam – szerethető céklás brownie volt, amit viszont egy kevés levendulás eperlekvár kísért.
Másnap egy téli, szinte már karácsonyi hangulatú répatortát készítettünk, amihez aztán sorra kipróbáltuk a lekvárokat. A korábban még nem kóstolt sütőtök chutney, a narancsos céklalekvár és a számomra legkedvesebb paprikalekvár is ekkor debütált.
Igazán ízes, télre hangolódó hétvégénk volt. A vasárnap délelőttünkbe – a korai kezdésnek és a lelkes közreműködésnek köszönhetően – belefért egy jó nagy séta is, s záróakkordként az ebéd mellé még elkóstolgattuk a finomabbnál finomabb lekvárokat.
Az összes kép itt található:
Kapcsolódó link:
Szöveg: Weselly Márta
Fotó: Mirelle konyhája