Sokunknak van otthon cicája, kutyája, papagája, teknőse. Kedvenceink etetése könnyen megoldható, egész iparág épül ellátásukra. De mi lenne, ha az ölünkbe pottyanna egy gorilla bébi, esetleg betopanna egy elefánt, netán egy kengururól kellene gondoskodnunk?

Városligetben szobák ellátással kiadók

Magyarország első állatkertje 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit. A közönség ekkor csaknem ötszáz különféle állatot láthatott a kertben. A legnépszerűbb állat Kristóf, a fiatal barnamedve volt, aki nemcsak a látogatók, hanem Deák Ferenc kedvence is volt. A manapság oly jellemzőnek tartott állatkerti fajok (pl. zsiráf, elefánt, víziló) az állatkert megnyitásakor még hiányoztak. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen akkoriban igen drága állatok voltak ezek, ráadásul a tartásuk sem számított egyszerűnek, és igen költséges volt szállásuk kialakítása is.

Állati menük

1876-ra, az állatkert alapításának tizedik évfordulójára készült el az oroszlánház, melyet Hauszmann Alajos tervezett. Ugyancsak a jubileum tiszteletére vásároltak struccokat és amerikai bölényeket, valamint egy afrikai elefántot, amely az első elefánt volt a magyar fővárosban. A Honfoglalás ezredik évfordulójára, 1896-ban vásárolták Jónást, az első vízilovat, valamint egy már akkor is ritkaságnak számító szumátrai orrszarvút.

 Állati menük

Hányan élnek ma az állatkertben?

Jelenleg 730 állatfaj él a budapesti állatkertben, etetésük nem kis feladat, a takarmányok összeállítását állattenyésztő szakemberek végzik a központi takarmány konyhán, vigyázva a táplálékegyensúly szigorú betartására. A gondozók feladata a napi menük elkészítése, figyelembe véve az évszakokat, időjárást és a frontok hatását is. Az állatok is ínyencek, némelyikük imádja a pogácsát, az illatos szénát, a márkás gyümölcsjoghurtot, de a vörösbort sem vetik meg. Az állati kajákról Hanga Zoltán, az állatkert sajtó- és szakmai referense, állattenyésztő mérnök mesélt nekünk.

Bevásárlólista két-, négy- és soklábúakhoz

Az állatok napi étkeztetése a budapesti állatkertben 400-450 000 forintba kerül. A 730 állatfaj etetéséhez 100-120-féle takarmány szükséges. Ha az előzőek alapján egy éves bevásárló listát kellene írnunk, kb. így nézne ki: 60 000 kg alma, 15 000 kg körte, 14 000 kg narancs, 18 000 kg burgonya, 106 000 db sárgarépa, 70 000 db saláta, 400 000 kg réti széna, 350 tonna zöldlucerna, 1000 kg kemény jellegű sajt, 13 tonna nyershús, 86 000 db tojás, 800 kg apró rák, 250 kg kagyló, sóféreg, lárva és több száz liter bor.

 Állati menük

Állatkerti à la carte és egyéni kívánságok

Minden állatfajnak igyekeznek összeállítani a legjobban neki való finomságokat. Változatosan étkeznek az állatkert lakói, nézzük, miket szeretnek igazán.

A babirussza, egy Indonézia szigetein, az esőerdőben, vizek mentén élő ritka disznóféle. Ő gyümölcstálat kapott éppen, amikor találkoztunk vele, melyben volt meggy, sütőtök, zab, kukorica, káposzta, alma, saláta, szőlő, földimogyoró, szemes kukorica, búza, szotyola mag, joghurt. Ezeken kívül vaníliás vitaminkoktél, lucerna széna, és lisztkukac is jár minden nap nasinak.

Állati menük

Talán a legtöbben a majomházakat látogatják, ahol a legjobb műsort adják az ott lakók, ehhez persze sok energiára és vitaminra van szükségük. A majmok gyakorlatilag egész nap folyamatosan esznek, így folyamatosan kell számukra biztosítani az étkezést. Reggelire rovarokat, lisztkukacot, sáskát, gyászbogár lárvát és tojásokat kapnak. A tízórai gyümölcstál, mely idénygyümölcsökből, befőttből és banánból áll. Ezután jön a majmos zöldségtál, melyben gomba, retek, zeller, karalábé, főtt krumpli, magvak, főtt tojás, banán és kenyér van.

Imádják a mézes joghurtot, és ők is márkafüggők. Nem annyira szeretik a körtét, az almát, viszont szeretik a hagymát, fokhagymát, az újhagymát és a különféle rovarokat.

Cukrozott, túl édes ételeket nagyon ritkán kapnak, mert az egészségüknek, fogaiknak árt. Ellenben van egy luxusdolog, amit gyakran megengednek nekik, ez pedig a vörösbor, és abból is a jobbik fajtákat szeretik. Naponta egy-egy pohárral felhajtanak. A vörösbor pozitív élettani hatásai rájuk is hatnak, ezért nekik is kijár. Talán túlzás elképzelni őket vörösboros pohárral a "kezükben", az éltető nedűt teába keverve kapják.

 Állati menük

Tejbegríz kenguru módra

Az állatoknál is fontos a tálalás, szimulálni kell a természetet, ott sem pottyan az ölükbe az étel. A ragadozók például szőröstül-bőröstül kapják a kimúlt kecskét, mert pontosan tudják, hogy mit kezdjenek vele, és a szavannán sem filé formájában érkezik a hús. Az állatkert számára külön tenyésztik a táplálék állatokat (patkány, csirke, nyúl, kecske).

Nyáron nyalókákat készítenek a fókáknak, jégbe fagyasztanak heringeket, rákokat, a majmoknak pedig a gyümölcsöket, így készül a hűsítő majomfagyi.
Egyes állatok főtt ételt is kapnak, van aki a főtt sárgarépát, burgonyát és tojást szereti, a majmoknak pedig pogácsát is sütnek. A kenguruk szeretik a zabpelyhet és kedvencük a jó keményre főzött tejbegríz, amit már inkább harapni, semmint kanalazni kell.

 Állati menük

A medve kedvencei a halak, gyümölcsök, zöldségek, húsok és csemegéje a mézes kenyér. A rénszarvas nem ehet fehérkenyeret, mert megbetegszik tőle, neki kizárólag barna, rozslisztből készült kenyeret vásárolnak.

A zsiráfok kedvencét sem egyszerű beszerezni, az akácfa lombját imádják tüskéstől, mindenestül. Sok leveles kukoricaszárat kapnak, melynek a rostanyag tartalma miatt van nagy szerepe az emésztésben.
A pirája marhahúst eszik a fogságban. Érdekes megfigyelés, hogy a fajukhoz hasonló halakat nem eszik meg, ennek oka, hogy mozgásuk hasonló. A mozgás alapján tudják megkülönböztetni, melyik halfajtát is kell elfogyasztani. Ha közülük valakinek betegség miatt eltérő a mozgása, azt megeszik.

 Állati menük

Szerencsére sok állat születik az állatkertben, a legtöbb bébit a mamája eteti, akikről pedig kell, speciális körülmények között tudnak gondoskodni. Az anyatej mellett az emlősöket legjobban a kecsketej táplálja, de bébi tápszert is kapnak a kis állatok, ha szükséges.

Az állatkert lakói tehát igen jól élnek, és elégséges, finom élelmet kapnak, ezért is fontos, hogy a látogatók valóban megállják azt, hogy ne adjanak nekik mindenféle emberi fogyasztásra készült ételt. A bedobált ételetek nem csak hizlalják az állatokat, de különféle betegséget is okoznak, sőt, a "jó szándékú" plusz uzsonna az életükbe is kerülhet. Ha mindenképpen szeretnénk etetni a látogatás során, csakis a parkban kapható Zoocsemegével tegyük, mely növényekből készült ropi.

Kapcsolódó linkek: