Lehet gyúrni karácsonyra, bejgli helyett jöhet a nagyon mákos kocka. Ebben a süteményben a legjobb, hogy több a mák mint a tészta. Hajrá, mákos kocka! >>>VIDEÓ>>>
Munkában a kamera
Mákos kocka
Hozzávalók a tésztához: 14 dkg liszt, 14 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 5 dkg darált mandulabél, csipetnyi só.
Töltelékhez: 3.5 dl tej, 12 dkg cukor, 1 db fahéjrúd, 20 dkg darált mák, csipetnyi só, 5 dkg búzadara, 1 db citrom héja, 2 evőkanál rum, fél marék mazsola.
Tegyük a tészta alapanyagait egy keverőtálba, és kezünkkel addig gyúrjuk, még össze nem áll. Lisztezzünk be egy gyúródeszkát, majd jól gyúrjuk át. Pihentessük a hűtőben egy kis ideig.
Vajjal kenjünk ki, és liszttel szórjunk meg egy 20x14 centi átmérőjű tepsit. A tészta kétharmadát nyújtsuk ki vékonyra, majd óvatosan béleljük ki vele a tepsi alját. Ha nem sikerül egyben belehelyezni, kezünkkel foltozzuk ki a hiányos részeket.
Töltelékhez két decinyi tejet forraljunk fel 10 dkg cukorral és a fahéjrúddal, majd adjuk hozzá a darált mákot és a mazsolát. Hagyjuk állni 10 percig.
Egy másik lábasban másfél deci tejben, csipetnyi sóval és a maradék cukorral főzzük meg a búzadarát.
Keverjük a megfőzött darát a mákhoz, reszeljük bele a citrom héját, és ízesítsük rummal. Dolgozzuk jól össze, majd tegyük a tésztával kibélelt tepsibe, és kanállal egyengessük el simára.
Tetejére reszeljük káposztareszelővel a maradék tésztát. Könnyebb tudjuk reszelni, ha előtte 10 percre betesszük a fagyasztóba.
Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 40-45 percig. Ha elkészült várjunk vele amíg kihűl, majd vágjuk kis kockákra.
Kaldeneker György
2007 november 20.