Szinte el sem tudjuk képzelni édességeinket e csodás illatú és ízű virág termése nélkül. De tudjuk e, mi fán is terem a vanília?

A Föld két véglete kivételével mindenhol megtalálhatók az orchidea több ezer fajtáinak legkülönbözőbb változatai. Hazánkban jó néhány példánya őshonos. Tulajdonképp a vanília egy orchideaféleség, ezek közül is az egyetlen ehető fajta. Az orchideák nagy és reprezentatív virágú példányai a trópusi klímát kedvelik, itt csodálhatók a legszebb példányok belőlük. Élősködők, nem függnek a talajtól, egy gazdanövényre csüngve élnek. Léggyökereik segítségével kapaszkodnak, ezeken keresztül veszik fel a nedvességet.

Vanília, a jóízű orchidea

A vanília növény egy igen érzékeny fajta, ezért a termőhelye is eléggé be van korlátozva. Ez az oka az igen magas beszerzési árának. Egy bizonyos hőmérsékleten, páratartalom, és napsütés mellet tud csak megélni. Szüksége van a napi jókora trópusi esőre. Nem kedveli a tűző napot, ezért is él a fák levelei alatt. Maga a növény eléggé jelentéktelen, hasonlít az aprólevelű filodendronra, virága sem pompás. Egyszerű sárgás kis virágai vannak, amik csak egy napik élnek, és ez idő alatt kell beporzódnia. Ültetvényeken, ahol a telepítve vannak a vaníliaorchideák, kézi erővel végzik a virágok beporzását. Így szinte majdnem minden eredeti vaníliarúd, amit vásárolunk,egy-egy gazda keze munkájának köszönhető.

Vanília, a jóízű orchidea

Mexikó őserdeiiből származik, ott régen a csokoládé ízesítésére használták. Ma már megtalálható Madagaszkáron Bourbon-szigetén, Indonéziában, a Csendes-óceán szigetvilágában és Brazíliában is.

Vanília, a jóízű orchidea

A vanília növény igen lassan fejleszti ki beporzott virágait. Hat-kilenc hónap is kell, hogy beporzott virágokból kifejlődjön egy-egy vaníliabab. Ilyenkor még illatuk, aromájuk nem hasonlít az általunk megszokott illathoz. A leszüretelt babokat zsákokba teszik, majd forró vízzel meglocsolják és betakarják. Ekkor egy erjedési folyamat kezdődik, aminek eredményeképp jön létre a semmihez sem hasonlítható édeskés vaníliaaroma. Ezeket a babokat megszárítják, de nem teljesen, majd aromazáró csomagolásban indul útjára a világ minden részére.

Vanília, a jóízű orchidea

Ezekkel a termékekkel találkozhatunk az üzletekben:

Eredeti vaníliarúd vagy -bab

Ennek van a legintenzívebb aromája. A vaníliabab tapintása kissé puha, felülete sima. Aromazáró üvegekben kell tárolni, nem szabad, hogy kiszáradjon. Felhasználáskor a hosszában kettévágott rúdból kell az apró magokat belekaparni az édességbe vagy ételbe. Magát a rudat is belefőzhetjük, vagy áztathatjuk.

Vanília, a jóízű orchidea

Vaníliapaszta

Koncentráltan tartalmazza a vaníliarúdból kikapart magokat, csak kevés mennyiség szükséges az ízesítésre. Hazánkban ritkán lehet ehhez a feldolgozott vaníliaféleséghez hozzájutni.

Vanília, a jóízű orchidea

Vaníliakivonat

Teljes aromatartalmú folyékony kivonat, alkoholban oldják fel a bab magjait. Könnyű vele ízesíteni a süteményeket, krémeket.

Vanília, a jóízű orchidea

Vaníliacukor

Kristálycukor közé tett eredeti vaníliababok, ami pár hét érlelés után válik jóízűvé. Süteményekbe kiváló ízesítő. Saját magunk is elkészíthetjük, ha jól záródó üvegbe finomított kristálycukrot és pár rúd vaníliát teszünk. A vaníliacukor másik fajtája, ha a vaníliarudakat összedaráljuk kristálycukorral.

Vanília, a jóízű orchidea

Így porozzák be:

Így csinálják: