Talán nincs olyan ember, aki azt mondaná, nem szeretem az almát. A piacokon, zöldséges boltokban mosolyognak ránk az érett kerek, hamvas gyümölcsök. Nemcsak az áruk kecsegtető, de ízük is felülmúlja a külföldről behozott fajtákét.

Aromájuk nagyban függ a termőtalaj minőségétől, népszerűségét pedig befolyásolja a kedvező fogyasztói ára. Jól tárolható, ha rendelkezünk pincével vagy hűvös hellyel, akkor egész télire be lehet spájzolni belőle. Szinte egész évben, kora nyártól késő tavaszig hozzá lehet jutni. Van, aki a piros jonatánra, van, aki a sárga Goldenre és olyan is van, aki a zöldalmára esküszik. Egy biztos: az alma az egyik legkedveltebb hazai gyümölcsünk.

Kedvencünk, az alma

Gyógyító alma

Legfinomabb, ha nyersen fogyasztjuk. Így tudjuk legjobban kihasználni az egészségünkre gyakorolt jótékony hatását. Az almafélék sok kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot és káliumot, valamint nyomelemeket tartalmaznak. Vitaminokkal is jól megáldotta a természet, sok benne az A-, B-, és C-vitamin. Magas a pektintartalma, ami egyfajta zselésítő anyag, a gyümölcs sejtfalának alkotórésze. A magas koleszterinszint elkerülése végett is ajánlott a magas pektintartalmú gyümölcsök fogyasztása. Rostanyagban is gazdag, ami segíti a szervezetünk anyagcseréjét, így az alma tisztító hatású. Depresszióra is ajánlják az alma fogyasztását, a vércukorszint hirtelen leesését egy alma elrágcsálásával el lehet kerülni.

Vashiány esetén a népi orvoslás vasszögekkel megtűzdelt alma fogyasztását javasolja. Pár napra kell szögekkel megtűzdelni egy almát, majd a szögek eltávolítása után kell elfogyasztani. De vashiányra is jó gyógyír a spenót és sóska kifacsart leve. Hogy ne kelljen undorral elkortyolgatnunk, érdemes a gyümölcscentrifugába pár szem almát is tenni. Így a két alkotórész oxálsava, ami nem más mint szervessav, nagyon jó hatással van a belek mozgására is.

Kedvencünk, az alma

A mama kedvenc sütitölteléke

Minden mama esküszik a saját jól bevált süteményreceptjére. A frissen kisült sütemény illata, mai vasárnaponként kikerült a sütőből, felejthetetlen élmény nekünk. Kedvencem: édesanyám almás pitéje, ő nem sajnálja a tölteléket belőle, jól teszi. Kertjükben sok nyári alma terem, nehéz eltárolni télire, viszont akkora mennyiség érik be egyszerre, hogy lehetetlen elfogyasztani.  Meghámozza, lereszeli, majd egy nagy lábasba teszi, cukrot ad hozzá, őrölt fahéjat szór rá és fél órán keresztül dinszteli. Ha már jó krémes, olyan mint egy dzsem, üvegekbe tölti és kidunsztolja. Ha ősszel készíti, amikor terem birsalma, akkor azt is reszel közé, az egy kicsit megbolondítja a töltelék ízét.

Ezzel az almás töltelékkel tölti meg az omlóstésztát, és ebből lesz az isteni almás pite. De belekeveri sűrű palacsintatésztába, majd vastag palacsintának süti ki, fahéjas porcukorral megszórva készíti el. A rétest is maga készíti hájas tésztából, ebbe is a párolt almatöltelék kerül. De lekvár helyett a vékonyra nyújtott, kevéske zsírban kisütött krumplis pogácsára is kerülhet belőle.

Kedvencünk, az alma