Sütni jó, sütit enni még jobb. És sütit ajándékozni pedig nagyszerű. A saját készítésű ajándékoknak sokan jobban örülnek, mert az igazán szívből jön. A házi sütiket szépen feldíszített csinos üvegben vagy dobozban tehetjük a karácsonyfa alá.


Muffinok és cupcake-ek, kuglófok, gyümölcskenyerek

A muffinnak ezer fajtája van, pár nappal előre el lehet készíteni, és napokig eláll. Sós és édes muffinokat is készíthetünk. Mostanság nagyon divatosak az úgynevezett cupcake-ek, amit leginkább bögrés tortácskának fordíthatnánk, nagyon hasonlít a muffinra, de általában egy nagy halom könnyű krém is van a tetején vagy benne, és mindenféle finomsággal van feldíszítve, ilyeneket is gyárthatunk, sok ötlettel.
A kuglóf, a gyümölcskenyér vagy a kalács nagyon jó ötlet, egy üveg borral párosítva remek családi ajándék.

muffin

Mézes muffin

Hozzávalók: 6 dkg vaj, 6 dkg barnacukor, 1,5 dl mézes joghurt, 2 db tojás, 2 szál kakukkfű, 3 evőkanál méz, 2 db narancs lereszelt héja, 25 dkg liszt, 25 dkg mézes tönkölybúra reggeliző pehely, 1 evőkanál sütőpor, 1 csipet só.

Öntsük egy keverőtálba az olvasztott vajat, majd adjuk hozzá a barnacukrot. Üssük bele a tojásokat, kanalazzuk bele a joghurtot és a mézet, tegyük hozzá a kakukkfűleveleket és a narancs lereszelt héját. Fakanállal, vagy habverővel jól dolgozzuk össze.

Egy másik tálba szórjuk a lisztet, tegyük hozzá a reggeliző pelyhet, sót és a sütőport, és egy kanállal keverjük össze.
Kis adagokban dolgozzuk a tojásos keverékhez a száraz hozzávalókat, csak addig keverjük, míg teljesen elvegyülnek az alapanyagok.
Béleljünk ki papír kapszulákkal egy 12 darabos muffin sütőt, majd töltsük meg háromnegyedig a kész masszával, és a tetejére szórjunk a reggeliző pehelyből. Tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 25-30 percig.


Sokmagos répatorta vagy kuglóf

Hozzávalók: 1 marék mazsola, 1 db narancs, 120 ml étolaj,  12 dkg búzaliszt, 12 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 teáskanál sütőpor,  1 teáskanál szódabikarbonát,  1 teáskanál őrölt fahéj,  2 db tojás,  15 dkg barnacukor, 28 dkg reszelt sárgarépa, 10 dkg vegyes olajosmag-keverék (diákcsemege), 1 csipet só
A tetejére: 10 dkg natúr krémsajt, 3-4 evőkanál porcukor, fél citrom reszelt héja és leve

sokmagos_repakuglof

Reszeljük le a megmosott narancs héját egy tányérba, a levét facsarjuk ki. Szórjuk a mazsolát egy kis tálba, öntsük rá a narancslevet, majd forraljuk fel. Hagyjuk addig állni, míg a mazsola ki nem hűl.
Tegyük a lereszelt sárgarépát egy nagy keverőtálba, csorgassuk rá az olajat, üssük hozzá a tojásokat, és szórjuk rá a barnacukrot. Ízesítsük sóval, őrölt fahéjjal, reszelt narancshéjjal és a beáztatott mazsolával. Fakanállal az egészet jó alaposan keverjük össze. Egy kis tálba mérjük ki a liszteket, tegyük hozzá a szódabikarbónát, a sütőport és az olajos magvakat, utána kanállal keverjük. Kis adagokban dolgozzuk bele a répás masszához. Öntsük a tésztát egy kiolajozott és liszttel meghintett kuglófformába, majd tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150-160 fokon 40-50 perc alatt készre sül. Ha lekészült, borítsuk ki egy nagy tányérra.
A mázhoz tegyük a szobahőmérsékletű krémsajtot egy keverőtálba, szórjuk rá a cukrot, a citromhéjat, és a citromlevet, majd elektromos keverővel keverjük tíz percig, míg habos nem lesz. Ha elkészült, kanalazzuk a kihűlt torta tetejére, majd vágjuk fel cikkekre. Mellé is kanalazhatunk a maradék krémsajtból.
Diákcsemege helyett használhatunk vegyesen tök- és napraforgómagot, diót, mandulát és mogyorót.


Plusz tipp: adjunk kuglóf keveréket ajándékba. Itt csak a nedves hozzávalók hiányoznak a sütéshez, amit utólag kell hozzákeverni, de a részletes elkészítést elolvashatja a megajándékozott az üveghez mellékelt könyvecskében.

Házi kekszek és mézesek

Kekszekből nagyon sokfélét süthetünk, már az ünnepeke előtt több héttel, mert sokáig elállnak. Mézes, illatos-fűszeres, csokis, marcipános, aszalt gyümölcsös, sima vajas, diós, mogyorós, a variáció végtelen. A szépen összeválogatott kekszeket csinos dobozba, üvegbe vagy celofánzacskóba téve igazi személyes ajándékot tehetünk a karácsonyfa alá.

Fahéjas teasütemény

Hozzávalók: 20 dkg búzaliszt, 10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 2 db tojássárgája, fél citrom lereszelt héja, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 csipet só

fahejas_teasutemeny

Tegyük a lisztet egy keverőtálba, aprítsuk rá a jéghideg vajat. A kezünkkel gyorsan morzsoljuk össze, sietni kell, nehogy a kéz melegétől a vaj megolvadjon. Utána adjuk hozzá a cukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, az őrölt fahéjat, és a csipetnyi sót. Gyúrjuk jól össze a tésztát. Formázzunk belőle kis cipót, takarjuk le tiszta konyharuhával, tegyük a hűtőbe legalább fél órára pihenni.
Gyúrjuk át liszttel meghintett deszkán, majd sodrófával nyújtsuk fél centi vastagságúra. Különféle formájú kiszúrókkal szúrjuk ki, tegyük egymás mellé sütőpapírral borított sütőlemezre, és előmelegített sütőben 170 fokon süssük 6-7 percig.
Ha elkészült, szedjük rácsra, hagyjuk kihűlni. Öblös üvegekbe téve, jól lezárva sokáig eltartható.

Narancsos linzerrudak

Hozzávalók: 2 narancs héja, 15 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 7 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 csipet só, 1 evőkanál étkezési keményítő, 20 dkg liszt, 5 dkg darált mandula, 1 evőkanál natúr joghurt

narancsrudak

Tegyük a szobahőmérsékletű vajat egy keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot, sót és a vaníliás cukrot, majd elektromos keverővel habosítsuk öt percig. Keverjük bele a tojás sárgáját, a joghurtot, és még további két percig közepes fordulaton habosítsuk.
Egy kis tálban keverjük össze a lisztet az étkezési keményítővel, a narancs apró kockákra vágott héjával és a ledarált mandulabéllel. Kis adagokban dolgozzuk a vajas alaphoz, majd borítsuk egy deszkára.
Jól gyúrjuk össze, majd tegyük egy tányérra, fedjük le fóliával, ezután pihentessük a hűtőszekrényben fél órán át. Nyújtsuk ki a tésztát fél centiméter vastagságúra, majd vágjuk fel 10-12 centis rudakká.
Tegyük sütőpapírral borított sütőlemezre, és előmelegített sütőben süssük 160 fokon 8-10 percig.
Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy jól záródó üvegedénybe.

Diós-mézes sütemény: a majdnem mézeskalács

Hozzávalók: 50 dkg cukor, 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 50 dkg búzaliszt, 15 dkg méz, 6 db tojás,  1 csomag mézes-sütemény fűszerkeverék, 2 teáskanál szódabikarbóna, 2 maréknyi darált dió

dios_mezes_sutemeny

Csorgassuk a mézet egy keverőtálba, adjunk hozzá az öt tojást és a cukrot. Tegyük langyos helyre, majd habverővel keverjük az egészet habosra.
Egy másik edénybe szórjuk a liszteket, keverjük bele a szódabikarbónát, a darált diót és a fűszerkeveréket.
Kis adagokban adjuk a fűszeres lisztet a tojásos keverékhez, majd borítsuk ki egy liszttel meghintett deszkára és gyúrjuk jól át. Tegyük pár órára a hűtőbe pihenni.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centi vastagságúra, és különféle karácsonyi kiszúrókkal (szívecske, karácsonyfa, harang stb.) szaggassuk ki. Tegyük sütőpapírral borított sütőlemezre, tetejét felvert tojással kenjük meg, majd forró sütőben 180 fokon süssük 10 perc alatt pirosra.
Sütés előtt a figurákba nyomkodhatunk diódarabokat, színes cukorgyöngyöt is. Kihűlés után tegyük nagyobb befőttes üvegekbe, fémdobozba, vagy aggathatjuk a karácsonyfára is.

Plusz tipp: Vásároljunk ajándékot a Lekvárosház csemegéiből!

Fa alá valók még - válogassatok ünnepi kínálatunkból:
Ajándékcsomagok, teák, lekvárok, karácsonyi meglepetések, szuper KitchenAid konyhagépek