Megjelent A Mi Otthonunk magazin e havi száma, benne Álmok és emlékmorzsák címmel az én vezércikkemmel. Megvásárolható az újságárusoknál!

Ülök egy kis sámlin, és figyelem, ahogy a nagymamám erős keze gyúrja a sárga tojásos tésztát. Szép vékonyra penderedik, sokszor elhalad felette a sodrófa. Egy tenyérnyi kis darab a forró sparhelt platnijára kerül, pillanatok alatt megpirul, ezt kaptam jutalomfalatként. A konyháját betölti a készülő bableves finom illata, kiérezni a fazékból a zellerlevél, a sárgarépa és a hagyma aromáját. Zsír kerül egy kopott palacsintasütőbe, szépen barnára pirul benne a rántás, felsistereg a forróságában a szétzúzott fokhagyma, és átveszi az uralmat az illatok között. Bableves készül tejjel, széles metélt tésztával. Péntek van, nálunk ilyenkor nem kerül hús az asztalra.

Otthon vagyok a konyhában

Nagyim konyhája szegényes volt, épp mint az idő, amikor kisgyermek voltam. Kredenc, vízpad, sparhelt, vizesvödör, nagy asztal, fásláda volt a berendezése. A konyhaszekrényében óriási porcelánedény, tele titkokkal, illatokkal - ebben tárolta a vaníliát, czimetet (ő így nevezte a fahéjat), szegfűszeget és mindent, ami a finom sütemény készítéséhez szükséges. Ritka pillanat volt, amikor beletúrhattam. Talán neki köszönhetem, hogy az ízek és a főzés szakembere lehetek. Ő szerettette meg velem az ételek készítésének a szépségét.

Otthon vagyok a konyhában

Bármekkora a lakásunk, egy biztos, a konyha központi része az otthonunknak. Itt gyűlik össze a család és a vendégsereg minden tagja, itt történnek az érdekes események, itt születnek a finom ízek. A modern konyha hipermodern gépei már átvették a nehéz munka nagy részét. Szakértők elképzelési nyomán álomkonyhák születnek, amiben játszva, könnyedén készülhetnek a finomabbnál finomabb ételköltemények. Stílusok, elképzelések, színek valósulnak meg, terek nyílnak szinte a végtelen határokig.

Otthon vagyok a konyhában

Az én konyhám nem túl nagy, viszont megfelelően tágas, minden megtalálható benne. Hála a lakberendezőnek, sikerült minden kis helyet alaposan kihasználni, és úgy kialakítani, hogy a konyha főzőcskés filmek forgatására is alkalmas legyen. A fiókok, polcok egy karnyújtásnyira vannak tőlem, így nem kell fölösleges köröket futni, ha egy szerszámot, edényt vagy fűszert szeretnék használni. Fontos szempont volt a kialakításkor, hogy a konyhát természetes fény világítsa meg, ami kiemeli az ételek szépségét, eleganciáját. A konyhámhoz fűszerkertet is létrehoztam, ami a hatodik emeleten, a tetőkertemben burjánzik. Segítségükkel tudom igazán kifejezni az ételek mondanivalóját, színét, aromáját. Velük képes vagyok hatni az étel élvezőinek hangulatára.

Otthon vagyok a konyhában

Sok konyhában megfordultam már, a következő "boszorkánytelep" a merész elképzeléseim alapján megálmodott zöldség- és gyümölcslekvárjaimnak szolgál otthonaként. Bátor ízkombinációjuk miatt igazi különlegességek születnek itt. Enteriőr társammal igazi dögös konyhában valósíthatom meg régi álmomat, a Kaldeneker® Lekvárosházat®.

Mert az álmok engem valahogy mindig a konyhába vezetnek...

Kaldeneker György szakács