Megjelent A Mi Otthonunk magazin e havi száma, benne Álmok és emlékmorzsák címmel az én vezércikkemmel. Megvásárolható az újságárusoknál!
Ülök egy kis sámlin, és figyelem, ahogy a nagymamám erős keze gyúrja a sárga tojásos tésztát. Szép vékonyra penderedik, sokszor elhalad felette a sodrófa. Egy tenyérnyi kis darab a forró sparhelt platnijára kerül, pillanatok alatt megpirul, ezt kaptam jutalomfalatként. A konyháját betölti a készülő bableves finom illata, kiérezni a fazékból a zellerlevél, a sárgarépa és a hagyma aromáját. Zsír kerül egy kopott palacsintasütőbe, szépen barnára pirul benne a rántás, felsistereg a forróságában a szétzúzott fokhagyma, és átveszi az uralmat az illatok között. Bableves készül tejjel, széles metélt tésztával. Péntek van, nálunk ilyenkor nem kerül hús az asztalra.
Nagyim konyhája szegényes volt, épp mint az idő, amikor kisgyermek voltam. Kredenc, vízpad, sparhelt, vizesvödör, nagy asztal, fásláda volt a berendezése. A konyhaszekrényében óriási porcelánedény, tele titkokkal, illatokkal - ebben tárolta a vaníliát, czimetet (ő így nevezte a fahéjat), szegfűszeget és mindent, ami a finom sütemény készítéséhez szükséges. Ritka pillanat volt, amikor beletúrhattam. Talán neki köszönhetem, hogy az ízek és a főzés szakembere lehetek. Ő szerettette meg velem az ételek készítésének a szépségét.
Bármekkora a lakásunk, egy biztos, a konyha központi része az otthonunknak. Itt gyűlik össze a család és a vendégsereg minden tagja, itt történnek az érdekes események, itt születnek a finom ízek. A modern konyha hipermodern gépei már átvették a nehéz munka nagy részét. Szakértők elképzelési nyomán álomkonyhák születnek, amiben játszva, könnyedén készülhetnek a finomabbnál finomabb ételköltemények. Stílusok, elképzelések, színek valósulnak meg, terek nyílnak szinte a végtelen határokig.
Az én konyhám nem túl nagy, viszont megfelelően tágas, minden megtalálható benne. Hála a lakberendezőnek, sikerült minden kis helyet alaposan kihasználni, és úgy kialakítani, hogy a konyha főzőcskés filmek forgatására is alkalmas legyen. A fiókok, polcok egy karnyújtásnyira vannak tőlem, így nem kell fölösleges köröket futni, ha egy szerszámot, edényt vagy fűszert szeretnék használni. Fontos szempont volt a kialakításkor, hogy a konyhát természetes fény világítsa meg, ami kiemeli az ételek szépségét, eleganciáját. A konyhámhoz fűszerkertet is létrehoztam, ami a hatodik emeleten, a tetőkertemben burjánzik. Segítségükkel tudom igazán kifejezni az ételek mondanivalóját, színét, aromáját. Velük képes vagyok hatni az étel élvezőinek hangulatára.
Sok konyhában megfordultam már, a következő "boszorkánytelep" a merész elképzeléseim alapján megálmodott zöldség- és gyümölcslekvárjaimnak szolgál otthonaként. Bátor ízkombinációjuk miatt igazi különlegességek születnek itt. Enteriőr társammal igazi dögös konyhában valósíthatom meg régi álmomat, a Kaldeneker® Lekvárosházat®.
Mert az álmok engem valahogy mindig a konyhába vezetnek...
Kaldeneker György szakács