Narancsoknak többféle változatát használjuk a konyhában, mindegyiket fajtájától függően másként. Van köztük keserű, szaftos és édesebb. Narancsmustra következik.

Általánosságban elmondható, hogy a narancsok fogyaszthatók kipréselve vagy hámozva, bár a citrusfélék összes egészséges tulajdonsága akkor használható ki a legjobban, ha nyersen, frissen esszük. Akármilyen formában is fogyasztjuk azonban, az ízük rendkívül kellemes, frissítő.

Narancsok a konyhában

A narancs ily módon elegendő energiát és vitamint biztosít szervezetünknek egész napra. A narancslé akkor a legjobb ízű, amikor frissen facsarják. Minden reggel célszerű meginni egy pohár frissen facsart narancslevet. A membrán – az a fehér hártya, ami elválasztja a narancsgerezdeket egymástól – is fontos tápanyagokat tartalmaz. Azért, hogy ezeket ne veszítsük el, jobb mindig friss gyümölcsöt enni.

Különböző fajtáit más-más módra használhatjuk, fogyaszthatjuk.

Bergamott narancs

A legismertebb keserűnarancs-fajta, főleg illóolaját használják az illatszeriparban, és ez adja az Earl Grey tea jellegzetes zamatát is.

Narancsok a konyhában

Sevillai narancs

A másik ismert keserű narancs, húsából lekvárt készítenek, a héjából kivont olajjal likőröket (curacao) illatosítanak; a mediterrán vidékeken néhány pikáns hús- vagy halétel kísérője is egyben.

Narancsok a konyhában

Narancsok a konyhában

Valencia és Jaffa

Ezeket nyersen gyümölcsként fogyasztjuk vagy a kifacsart levét isszuk, saláták készítésére alkalmas.

Narancsok a konyhában

Navel

Ezt hívjuk "fias" narancsnak, ugyanis belsejében "kisnarancs" található, többnyire salátába használják.

Narancsok a konyhában

Vérnarancs

Többnyire magában fogyasztjuk, de salátákban is kiváló ez a rücskös héjú, édes húsú, leveses fajta.

Narancsok a konyhában