Már kopogtat az ajtón a tavasz, nemsokára előkerülhetnek a lengébb ruhák. Szeretnél megszabadulni pár az ünnepek alatt felszaladt kilótól? Próbáld ki a Japánban nagy népszerűségnek örvendő banános diétát.

A banándiéta csupán abból áll, hogy minden nap egy vagy két banánnal és egy pohár szobahőmérsékletű vízzel kell kezdeni a napot. A Hitoshi Watanabe által írt banándiétás könyvben arról is olvashatunk, hogy a többi étkezésünket a nap folyamán nem kell megváltoztatni, csak ezt a reggeli megkötést kell tartani, tehát ez a diéta viszonylag kis erőfeszítéssel kipróbálható.

Watanabe számtalan sikertelen fogyókúrás módszeren volt túl, mikor ügy döntött, hogy leírja diétás tapasztalatait, és Sumikoval, gyógyszerész feleségével megpróbálnak az ismereteik alapján egy jobb diétát kitalálni. Munkájuk nyomán született meg a 'reggelire csak banánt' diéta, mellyel jelentős sikereket értek el túlsúlyos embereknél.

Miért hatékony a diéta?

A banánban többféle keményítő van, például az emésztésnek ellenálló keményítők is, amelyek viszont képesek stimulálni a szervezet súlycsökkentő folyamatait. Nem minden keményítőnek ugyanaz a hatása. Vannak emészthető és emészthetetlen keményítők is az ételeinkben (pl. a rostok is ilyenek). Utóbbiak végighaladnak az emésztőrendszeren, de nem szívódnak fel a vékonybélben, hanem haladnak tovább, majd a vastagbélben kezdődik meg a fermentációjuk. Ekkor rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, melyek a bélsejtek fontos energiaforrásaiként szolgálnak, valamint megakadályozhatnak sok betegséget és egészségesen tartják a bélrendszert, serkentik a zsírok oxidációját. Mivel a banánban sok ilyen emészthetetlen keményítő is van, így a teltségérzet is tovább megmarad, és már reggel beindulnak a pozitív testi folyamatok.

Mennyi banánt ehetek reggelire?

Ez nincs szigorúan szabályozva, a diéta azt mondja, egyél annyit, amennyitől jóllakottnak érzed magad. Japánban van egy érdekes 'szabály' az evésre, a 80/20, ami segít, hogy sose egyenek többet, mint amennyire igazán szükségük van. Mit jelent a 80/20? Nyolc része a teli gyomornak engem szolgál, két része pedig már a doktorokat – tartja a mondás. Ezért az elsőre kiszedett adagnak csak kb. a 80 százalékát eszik meg, a 20 százalék pedig marad a tányéron.

Egy pohár meleg vízzel kezdeni a napot nagyon hasznos dolog, mert beindulnak tőle az anyagcsere folyamatok. Rögtön felkelés után igyunk egy pohár meleg vizet, majd kb. egy óra múlva jöhet egy banán. Ha éhesek maradtunk, ehetünk még egyet. Érett nyers banánt együnk.

Watanabe azt javasolja, hogy a diéta alatt tartózkodjunk a tej és az alkohol fogyasztásától, és este nyolc óra után már semmit se együnk. Ebédre és vacsorára fogyaszthatjuk a szokásos ételeinket, ha két evés között megéheznénk, akkor kapjunk be pár szem gyümölcsöt (elsősorban banánt). Még éjfél előtt térjünk nyugovóra: kutatók szerint az éjszakázás és az elhízás között kapcsolat van.

A banándiéta előnyei:

- egészséges,

- a banán rostokban, káliumban és energiában gazdag gyümölcs,

- a banán olcsó, nem kell drága fogyókúrás szerekre költeni,

- ha kihagyjuk a reggeli kávét (mert helyette vizet iszunk), akkor a vércukorszintünk és az étvágyunk is helyreáll,

- ha nem hagyjuk ki a reggelit, akkor segítjük beindítani a szervezetünk anyagcseréjét és megóvjuk magunkat a napközbeni túlkapásoktól,

- ha elhatározzuk, hogy este nyolc után már nem eszünk, akkor a nassolásnak, az éjszakai evésnek is gátat vethetünk.

Fontos! A egyoldalú diéták helyett próbáljunk meg a kiegyensúlyozott táplálkozásra koncentrálni. Érdemes tanulmányozni a táplálékpiramist és rendszeresen mozogni. A fogyás egy egyszerű egyenlettel leírható: akkor történik meg, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit elfogyasztottunk.