Van néhány praktikus tanács, amit ha megfogadunk, a megvásárolt élelmiszereink sokáig eltarthatók a hűtőszekrényben. Az RTL Klub Csak csajok című műsorában ezt szépen meg is beszéltük.

Én általában hetente egyszer vásárolok be a saját háztartásom számára. Összeszedem gondolataim, mit szeretnék majd a héten főzni, mik az aktuális zöldségek, gyümölcsök, és e szerint készítem el a bevásárlólistámat. Bevásárlólista alapján elkerüljük a felesleges dolgok megvételét, valamit azt, hogy lemaradjon valami a bevásárlásból.

Hogyan pakoljunk a hűtőbe? Tárolási praktikák!

A hűtő optimális hőmérséklete 5 Celsius fok, az alján körülbelül 2 fok. Ide tegyük a frissen vásárolt halakat, húsokat. A tojást, tejtermékeket a hűtő középső részeire helyezzük. Az alsó fiókok 10 fokosak, ide kerülhet a burgonya és egyéb hűtést igénylő zöldségféle is.

Hogyan pakoljunk a hűtőbe? Tárolási praktikák!

Mi kerüljön a hűtőbe?

A vágott fűszernövényeket mossuk meg, és egy zacskóba betéve kerüljön a hűtőbe. Hasonlóan a salátákkal is. Én többféle színes salátát szoktam vásárolni, majd ezeket összetépkedve mosom meg. Alapos lecsepegtetés után kerül jól zárható zacskóba, majd a hűtőbe. Fogyasztáskor csak annyit kell kiszedni, mait épp megeszünk. 2-3 napig friss marad. Paprikát érdemes szintén zacskóba tenni, hogy ne fonnyadjon meg. Természetesen ezeket a zacskókat kiöblítve többször is felhasználhatjuk. Padlizsán, cukkini, zellergumó, burgonya kerüljön a hűtő alsó fiókos rekeszébe. Ide tehetjük még a sárgarépát, bár ezt nem árt zacskóba tenni.

Hogyan pakoljunk a hűtőbe? Tárolási praktikák!

A frissen vásárolt húsokat meleg nyári napokban vegyük ki a csomagoló zacskójából, tegyük egy tányérra majd pár órára tegyük így be a hűtőbe, hogy újra áthűljön. Zacskóban hamar befülled és megromlik. Hasonlóan a frissen vásárolt halakat is tegyük egy tálba, tegyünk rá jeget, vagy ha nincs, hagyjuk szabadon. A frissen vásárolt halat még aznap készítsük és fogyasszuk el.

Hogyan pakoljunk a hűtőbe? Tárolási praktikák!

A kimérve árusított sajtokat hűtés előtt csomagoljuk át papírba, hogy szellőzni tudjon, így nem penészedik be idő előtt. Hasonlóan a gombákkal is, ne tároljuk műanyag zacskókban, jót tesz neki, ha papírzacskóba tesszük.

A kész ételeket tálaljuk át jól zárható tárolóedényekbe, majd a teljes kihűlés után tegyük be a hűtőbe. Ha nagyon meleg van, hideg vízbe állítva gyorsíthatjuk meg a hűlését. Vigyázzunk, a készételeket a hűtő felső polcaira tegyük, hogy ne tudjon esetleg belecsepegni a nyers hús leve. Ezek a balesetek ételfertőzést és megbetegedést okozhatnak.

Hogyan pakoljunk a hűtőbe? Tárolási praktikák!

Mi ne kerüljön a hűtőbe?

Ne hűtsük a gyümölcsöket, mert így megakadályozzuk a természetes utánérésüket. Általában a boltokba úgynevezett gazdasági érettségi fokozatban szállítják, ezt azt jelenti, hogy nincs megérve teljesen. Épp úgy, mint a banán. Pár nap kell a teljes megéréséhez. Ha hűtőbe tesszük, nem tud a hidegtől megérni, így az íze sem lesz élvezhető. Szintén kerüljük a paradicsom, avokádó, citrom hűtését. Ne pazaroljuk a hűtőben a helyet olajok, fel nem bontott lekvárok és konzervek hűtésével.

Kifőzött tésztát sajnos nem szabad tárolni, azt frissen el kell fogyasztani. A kifőtt tészta táptalaja lehet a mikrobáknak, ami ételmérgezést okozhat. Darált húst is csak maximum 5-6 órán keresztül tároljuk, még a vásárlás napján készítsük el.