Holnap az RTL Klub csatornáján a Reggeli című műsorban teafa kérgében párolunk vajhalat. Nézzetek meg jól! Egy kis információ az Ausztrál teafáról.

Az ausztrál teafa kérgét már ősidők óta használják az őslakosok az ételeik készítéséhez. A gigantikus méretekre is megnövő fa kérgét lefejtik, majd ebbe göngyölik be a sütésre váró zöldségeket, húsokat, halakat. Az fakéregben való sütés nagyon egészséges ételkészítési technika. A kérget által körbezárt térben saját párájában készül el az étel, megőrizve szaftosságát és ízét. A fa kérgéből kioldódó illóolajok, és a süléskor keletkezett füst még izgalmasabbá teszi a benne készülő ételt.

Fakéregben készült ételeket a budapesti Interkontinentál Szálloda Éttermében kóstolhatjátok meg!

Ausztrál teafaTeafa

Az Ausztráliában honos kisméretű fa ágaiból, leveleiből nyert halványsárga illóolaj friss, fűszeres, kámforos illatú. Tudományos kísérletek is bebizonyították a teafa illóolaj baktériumok, vírusok és gombák fejlődését gátló hatását. Illóolaját kedvező tulajdonságai miatt a kozmetikai ipar is alkalmazza szappanokban, fogkrémekben, dezodorokban, borotválkozás utáni készítményekben. Megfázás, meghűlés, köhögés esetén párologtatáshoz, inhaláláshoz, bedörzsölésre és fürdővízbe alkalmazva ajánljuk. Lábgombásodás és rovarcsípések kezelésére is kiváló. Segíti az égési sebek gyógyulását.

Az ausztrál őslakosok által széles körben használt teafa-fajok élvezeti szerként és "gyógyszerként" történő használatát az európaiak közül először feltehetően James Cook kapitány és legénysége ismerte meg az 1770-es években. Ők figyelték meg azt, hogy az ausztrál őslakosok az egyik fa leveleiből teát, ill. fűszeres söritalt készítettek. Miután a leveleket a tea helyettesítésére használták, az angolok a növényt teafának nevezték el.

A melaleuka vagy teafa nemzetség mintegy 150 tagja kevés kivétellel Délkelet-Ázsiában fordul elő, néhányuk Ausztráliában és a Csendes-óceán szigetein él. Girbe-gurba törzsű fák vagy bokorfák, gyakran lehajló ágakkal. Virágaik az ágak végén fejecskében vagy füzérben nyílnak, a porzók feltűnőek, hosszan kiállnak. Örökzöld, lándzsás leveleik erősen aromás illatúak. Törzsüket vastag, papírszerű, foszló kéreg borítja, emiatt jól átvészelik az erdőtüzeket. Mocsarakban, sós talajú tengerparti területeken nőnek és gyakran alkotnak tiszta állományt.

Az ausztrál őslakosok hagyományos orvoslásában a fent említett faj mellett más, teafa-fajok" leveleit, belső kérgét és gyökereit is használták, mégpedig belsőleg és külsőleg egyaránt.

Fakéregben sült csirkemell zöldségek

Hozzávalók: 5 db csirkemell filé, 1 csomag ausztrál teafa-kéreg, 3 evőkanál natúr joghurt, 2 teáskanál szték fűszerkeverék, darált bors, 2 szál sárgarépa, 1 db cukkini, 1-1 db sárga, piros és zöld kaliforniai paprika, 1 fej saláta, 4 evőkanál olívaolaj, 1 db póréhagyma, 50 dkg basmati rizs, 1 teáskanál kurkuma

Fakéregben sült csirkemell zöldségekkel

Tegyük egy tálba a csirkemelleket, kanalazzuk rá a joghurtot, daráljunk rá borsot és szórjuk meg a fűszerkeverékkel. Jó alaposan keverjük össze, és sütésig tároljuk a hűtőszekrényben.

Míg a hűtőben pihen a hús, készítsük elő a zöldségeket. A sárgarépát, paprikát, cukkinit és póréhagymát vágjuk ceruza nagyságú csíkokra, majd nagy serpenyőben pár kanál olívaolajon hírtelen süssük meg.

Hasonlóan felhevített olívaolajban mindkét oldalát süssük elő a csirkemellnek.