Húshagyó kedden tartják az angolszász országokban a palacsintanapot. Készüljetek ti is, süssetek sok csintalant!

Talán egyben egyetérthetünk, a palacsintát mindenki kedveli. Van, aki a kakaósra, a lekvárosra, a fahéjasra, van, aki a túrósra esküszik, egy biztos: a jó töltelék mennyekbe repíti a lapon megsütött lepényt. Válogassatok lekvárokat hozzá a Lekvárosház kínálatából!

Készüljetek, itt a csintalan palacsintanap! 

Mi is a palacsinta?

A palacsinta folyékony tésztából készített, serpenyőben mindkét oldalán megsütött, tésztája ízesítése szerint édes vagy sós étel. Összetevői aszerint különbözőek, hogy melyik országban készítik. Alapvetően liszt, tojás, só, és/vagy cukor, valamint víz, szódavíz és tej felhasználásával készített folyékony tészta, melyet serpenyőbe vékonyan kiöntve megsütnek. Általában valamilyen töltelék kerül rá, négyrét hajtják vagy feltekerik, esetleg tortaformát készítenek belőle, ilyenkor szeletelve tálalják. Tölteléke szintén nagyon sokféle lehet a tájegységek ízlésvilága szerint. Európában az egyik legismertebb meleg tészta, de világszerte ismerik és kedvvel fogyasztják önmagában és más ételek körítéseként. Számos nemzet vallja maga specialitásának, ami annak köszönhető, hogy az eredete egy közös pontba, a római birodalomig vezethető vissza.

Készüljetek, itt a csintalan palacsintanap!

A palacsinta története

A palacsinta eredete a római korból származik, neve latinul placenta volt. A lepényszerű tésztát kerek kövön vagy a legendárium szerint bronzpajzson sütötték. Azonban tudni kell a pajzsos sütésről, hogy a római legionáriusok pajzsa, a Scutum valójában fából készült, akárcsak a Clipeus, szóval megkérdőjelezhető ennek az igazságalapja. A tészta összetétele liszt, víz és kevéske só volt. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt. Ekkoriban nem is édes tölteléket használtak, hanem húsfélékkel fogyasztották.

A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna-medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. Az első feljegyzéseket már 1439-ben lehetett olvasni, ahol egy recept is szerepelt. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható.

A néphagyomány szerint húshagyó keddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi, hamvazószerdát követő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. A palacsintatészta egyik alapanyaga a tojás, és a kisütéséhez akkoriban zsírt használtak, így ideálisnak bizonyult a feleslegessé vált tartalékok felhasználására. Az angolszász országokban palacsintát megünneplő nap született, mely napon palacsintasütő, palacsintaevő, palacsintafeldobó és -tekerő versenyeket rendeznek. Az ünnep alkalmából világrekordok megdöntésével kísérleteznek, palacsintaevő, -eldobó, -elkapó kategóriákban. 1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna a súlyú, és kb. 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt.

A szó eredete

A palacsinta szó első írásos említése 1577-ből a Kolozsvári glosszákban maradt fenn. A „palacsinta” a román plăcintă (‘lepény, lángos’) átvétele, annak pedig a latin placenta (lepény, kalács) a végső forrása. Más források szerint a magyar palacsinta és a valószínűleg ebből származó német/osztrák Palatschincken a blincsiki, blini kiejtésű szláv szóból ered. A német Duden nevezetű lexikon (a német nyelv bibliája és fóruma) szerint az osztrákok beszélte német nyelvbe a magyarból került át, Palatschinke formában.

 

Ez a nagyon kedvelt édes tészta az egész világot meghódította


A palacsintának nemcsak a neve változik országonként, hanem az összetétele is.

Európa

    * Franciaország (crêpe)

Készüljetek, itt a csintalan palacsintanap!

Franciaországban élesztővel és sok tojással alaposan kikevert tésztát használnak. Sütés után pikáns, édes töltelékekkel töltik. A crêpe ropogós, vékony tésztájú. A vendégek összehajtva majd felgöngyölve kapják, pikáns, forró, édes likőrös vagy citromos vajjal nyakon öntve.

    * Lengyelország (nalesniki)
    * Magyarország (palacsinta)

Készüljetek, itt a csintalan palacsintanap!

Magyarországra jellemző a nagyon vékonyra sütött tészta, amit tojásból, liszttel, tejjel, csipetnyi sóval, pici cukorral és szódavízzel keverünk ki. Ízlés szerint kevéske sütőport vagy élesztőt tehetünk bele, vagy olvasztott vajban sütjük olaj helyett. Tölteléke változatos: cukros kakaópor, lekvár, mazsolás túró, fahéj. A sós palacsintákat darált hússal, gombával, zöldségekkel tölthetjük. Híres magyar specialitás a hortobágyi húsos palacsinta.

    * Ausztria (Palatschinken)
    * Dél-Németország (Pfannkuchen)
    * Észak-Németország (Eierkuchen)
    * Oroszország (blini)

Készüljetek, itt a csintalan palacsintanap!

Az oroszok palacsintája a blini, amit élesztős-búzakorpás vagy hajdina tésztából készítenek. Nagy jelentősége van az egyházi ünnepeket megelőző böjtök idején. Különböző egyházi ünnepekhez különböző tölteléket alkalmaznak (mák, méz, alma). A tölteléket nem a kisült tésztába csavarják, hanem a sütést megelőzően belekeverik. Ennek megfelelően az orosz blini vastagabb, és átmérőjét illetően pedig kisebb mint az Európában megszokott változata.

Ázsia

    * Malajzia (kuih dadar)

Készüljetek, itt a csintalan palacsintanap!

A maláj palacsinta különlegessége, hogy a tésztában pandan levél kivonat van, amitől az egész palacsinta gyönyörű zöld színű lesz. Kényelmi szempontból néha zöld ételfestéket is használnak, de az nem helyettesíti az igazi pandant, mivel azok nagyon édes illatúak. A tészta összetevői: pandan kivonat, apróra vágott levelek, liszt, kókusztej, só, tojás. Tölteléknek  pálmacukorral összedolgozott kókuszreszeléket, pandan levelet, vizet kevernek össze és kukoricakeményítővel sűrítik.

Afrika

    * Marokkó (ataif)

A tésztát vastagabbra sütik és édesítik. Töltelékként kókuszreszelékkel összekevert kakaót használnak, amelyet reszelt narancshéjjal és kristálycukorral kevernek el, vaníliamártással tálalják. Marokkóban a palacsinta neve ataif, sós és édes változata is ismert. A sós változatnál a töltelék rendszerint spenótos, darált húsos vagy gombás töltet. Az édes változatban az ataif szirupba vagy olvasztott mézbe van mártva, de a tölteléke lehet nyers vagy párolt gyümölcs is, a tetején tejszínhabbal és pirított mogyoróval.

Amerika

    * USA (pancake)

Készüljetek, itt a csintalan palacsintanap!

Az amerikaiak a palacsinta tésztájához sütőport és szódabikarbónát tesznek, ezáltal a palacsinta habkönnyű, de vastagabb lesz. Tálaláskor nagyon édes önteteket használnak, mint juhar vagy áfonyaszirupot, bogyós gyümölcsöket vagy épp ropogós bacont.

 

Készüljetek, itt a csintalan palacsintanap!

* Mexikó
Mexikóban tortilla a neve, babpürével és darálthússal töltik, paradicsomszószt öntenek rá.

Ausztrália

    * Sydney (pikelet)

Készüljetek, itt a csintalan palacsintanap!

A pikelet, magyarul kis csuka, egy kis vastag palacsinta, mely Ausztráliában és Új-Zélandon közkedvelt, az angol változatát skót palacsintának nevezik. A tészta fehér lisztből készül élesztővel, és cukrot, tejet, tojást, vajat tartalmaz. Kedvelt töltelékei a friss eper, cseresznye, áfonya, baracklekvár, juharszirup, méz, csokoládé.

Hogyan süssünk jó palacsintát?

Az összekevert palacsintatésztát merőkanállal vagy közvetlenül öntve a forró, esetleg olajozott, zsírozott serpenyőbe öntjük. Pár másodperc alatt a még folyékony tésztát a serpenyőben finom „csuklókörzéssel” mozgatva egyenletesen szétfolyatjuk. Amikor az alsó oldala megsült (ha kellően vékony, a tészta széle kezd elválni a serpenyőtől), megfordítjuk. Ügyesebbek ezt külön konyhai eszköz nélkül, feldobással is megcsinálhatják. Ha mindkét oldala megsült, egy tálra emeljük vagy csúsztatjuk.

Forrás: Wikipedia.hu