Előételnek a tenger finomságaiból készült salátákat tálaljuk, a főfogás pulykasült lesz gyümölcsös köretekkel, a desszert pedig egy mennyei csokis süti, amelyre a karamellszósz teszi fel a koronát. A salátákat, a süteményt előre is elkészítheted, a pulyka pedig elüldögél a sütőben, amíg feldíszíti az angyal a karácsonyfát.



Előétel: kétféle saláta

Zelleres ráksaláta

Hozzávalók: 1 nagyobb fej zellergumó, 30 dkg főtt rákhús, 2 teáskanál mustár, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 teáskanál tárkony, 4 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, só, darált bors, a tálaláshoz salátalevelek

zelleres_raksalata

Hámozzuk meg a zellergumót, majd egy vékonyszálú és erős reszelőn reszeljük le gyufaszál vastagságúra. Ha van konyhai gyorsvágó gépünk, annak vékony reszelőjét is használhatjuk.
Tegyük a zellercsíkokat egy nagy salátás tálba, majd kanalazzuk rá a mustárt, a tejfölt, a majonézt, ízesítsük sóval, kevéske darált borssal, citromlével, az összevágott petrezselyemzölddel és tárkonnyal. Adjuk hozzá a főtt rákhús felét, majd az egészet jól keverjük össze.
Üveg salátástálkák aljára tegyünk pár levél ropogós salátalevelet, majd kanalazzunk rá a zellersalátából. A tetejére halmozzunk még a főtt rákhúsból.

Karácsonyi céklás heringsaláta

Hozzávalók: 1 üveg karácsonyi fűszerezésű hering (ezt a terméket a svéd finomságok boltjában megveheted az Ikea áruházban), 2 db kisebb nyers cékla, 2 db alma, 3 evőkanál majonéz

photo9

Reszeljük le vékony csíkokra a céklát és az almát egy nagy tálba. A heringet szűrjük le, de a levéből keveset öntsünk a céklára. A heringet vágjuk kisebb darabokra, az üvegben lévő hagymával és a fűszerekkel együtt tegyük a céklához. Kanalazzuk rá a majonézt és keverjük óvatosan össze.
Tálaljuk salátás tányérokra vagy üvegkehelybe, tetejét főtt tojással és friss kaporlevéllel dekoráljuk.

Főétel: Karácsonyi pulykasült almakörítéssel és áfonya chutney-val, curry-s burgonyapürével

Karácsonyi pulykasült

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 1 pohár natúr joghurt, 2 teáskanál curry fűszerkeverék, só, darált bors, 2 evőkanál olívaolaj


pulykasult

A pulykát tegyük egy jól zárható zacskóba, majd öntsük rá a natúr joghurtot. Szórjuk rá a curry fűszerkeverékkel, sóval, és borssal ízesítjük. Majd a zacskóban jól masszírozzuk össze. Egy napig állni hagyjuk a pácban, elősütjük kevés olívaolajon, végezetül pedig egy 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.

Sült alma

Hozzávalók: 4-6 db alma, 2 evőkanál vaj, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 evőkanál barnacukor

Az almát meghámozzuk, kivágjuk a közepét, olvasztott vajban megforgatjuk, hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket és a barnacukrot. Végezetül pedig 10 percig sütjük 150-160 fokos sütőben.

Vörösáfonya chutney

Hozzávalók: 70 dkg savanykás alma, 35 dkg friss vörösáfonya (vagy 10 dkg aszalt), 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 diónyi friss gyömbér, 8 szem szegfűbors (használhatunk szegfűszeget is), 1 teáskanál só, 1,5 dl vörösborecet, 15 dkg barnacukor, chili paprika

vorosafonya-chutney

Hámozzuk meg az almát, a magházát vágjuk ki, majd vágjuk egy centis darabokra. Hasonló nagyságúra aprítsuk a vöröshagymát, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá az almakockákat, a megmosott vörösáfonyát, a vékony csíkokra felmetélt meghámozott gyömbért, szórjuk rá a szegfűborsot, sót, cukrot, tegyük hozzá az apróra felvágott fokhagymát, és ízlésünk szerinti mennyiségű chili paprikát. Tegyük fel az alapanyagokkal teli lábast a tűzre, majd állandóan kevergetve főzzük legalább fél órán keresztül. Ha már a fűszeres lekvárunk kezd sűrű lenni, öntsük bele a vörösborecetet, majd főzzük vele még öt percig. Töltsük a még forrásban lévő cutney-t tisztára mosott kis űrtartalmú lekvárosüvegekbe, azonnal zárjuk le a fedelével, és állítsuk öt percig fejre. Így nem kell tartósítószert használnunk a tárolásához. Öt perc elteltével már szépen be is sorakoztathatjuk az éléskamránkba.

Nagyszerű kiegészítő a karácsonyi pulykasülthez, grillezett pecsenyékhez, zöldségekhez. A vörösáfonya chutney-t szépen becsomagolva ötletes és saját készítésű ajándékkal lephetjük meg szeretteinket.

Curry-s burgonyapüré

A főtt és áttört burgonyába pirított szezámmagot, pirított vörös- és fokhagymát, curryt, szezámolajat, sót és tejet keverjünk.

Desszert:

Csokoládés körtepite karamellszósszal

Hozzávalók: 1 kg érett körte, 20 dkg keserű csokoládé, 25 dkg cukor, 1 csipetnyi só, 1 csomag vaníliás cukor, 4 db tojás, 18 dkg liszt, 3 evőkanál kakaópor, 2 teáskanál sütőpor, 20 dkg őrölt dió, 4 evőkanál tej, 25 dkg vaj

A karamellszószhoz: 20 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 evőkanál vaj

csokolades_kortepite_1

A körtéket hámozzuk meg, vágjuk négyfelé és hasítsuk ki a magházát. Ha túl nagyok, a negyedeket még vágjuk hosszában kétfelé.
Tegyük az összetört csokoládét egy kis lábasba, majd a lábast tegyük vízgőz fölé. Párszor megkevergetve olvasszuk fel.
A szobahőmérsékletű vajat tegyük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, sót, vaníliás cukrot, majd elektromos keverővel addig keverjük, míg könnyű és habos nem lesz. Utána egyenként keverjük hozzá a tojásokat, kanalazzuk bele a sütőporral, kakaóval összekevert lisztet. Dolgozzuk hozzá a tejet, az olvasztott csokoládét és a darált diót. Öntsük a masszát egy nagy tepsibe, egyengessük el a tetejét simára, majd nyomkodjuk bele szép sorjában a körtecikkeket.
Tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 35-40 percig. Mielőtt kivennénk, szúrjunk bele fogvájót, és ha nem ragad a tészta rá, biztosak lehetünk, hogy átsült a sütemény.

A karamellszószhoz szórjuk a cukrot egy kis lábasba, majd pirítsuk arany barnára (ilyenkor nem szabad kevergetni). Tegyük bele a vajat, keverjük jól el, és öntsük fel a tejszínnel (legyen szobahőmérsékletű a tejszín, akkor nem fog annyira sisteregni). Kis lángon addig forraljuk, míg a karamell teljesen el nem olvad.

Az elkészült desszertet vágjuk kockákra, tetejét szórjuk meg porcukorral és csorgassuk meg a karamellszósszal. Kanalazhatunk mellé még fagylaltot is.