Te is leveses vagy? Ugye milyen jól esne ebben a rekkenő meleg időben egy tál jéghidegre hűtött savanykás leves?

Falunk, ahol gyermekkoromben nevelkedtem, nem múlhatott el úgy egy ebéd, hogy ne került volna az asztalra egy fazék leves. A fő étkezésünk kezdő fogása a leves. Elősegíti a gyomornedvek képződését, ez által előkészíti a gyomrot a fő fogás befogadására, folyékony előétel szerepe van. Egy könnyű zöldségkrém, spárga- vagy hideg uborkalevessel jól indulhat például kacsával, lazaccal vagy csirkével tervezett főétel.

Hideg uborkaleves

Vegyük figyelembe az évszakok változását, használjuk a mindig kapható friss primőr alapanyagokat. Ne készítsünk a nyári hőségben száraz hüvelyesekből, sok melegítő fűszerrel elkészített leves, azt inkább hagyjuk a téli napokra. Nyáron könnyű dolgunk van, csak ki kell menni a kertbe, vagy el kell menni a piacra és válogathatunk a jobbnál jobb leves alapanyagok közül. Érdemes ilyenkor kihasználnunk ezeket a lehetőségeket.

Szinte bármilyen zöldségből vagy gyümölcsből készült leves fogyaszthatunk jégbe hűtve. Van pár fontos szempont amit figyelembe kell vennünk az elkészítésükkor. A hideg leveshez, amihez zsiradék szükséges, olívaolajat, vagy étolajat használjunk, ebből is csak nagyon keveset, a zsír vagy vaj lehűlés után kiválik a leves tetején, és darabokban úszkál. Ettől a leves élvezhetetlen lesz.

Friss kapor, menta, petrezselyem, zeller zöldje, tárkony, bazsalikom, lestyán használata még finomabbá, és frissebbé teszik a levesünket. Az üdébb pikánsabb ízeket citromlével, tejföllel, joghurttal és fűszeres ízesített ecetekkel érhetjük el. A leveseink sűrítéséhez nem használjunk lisztet a habaráshoz vagy a rántáshoz. Növeljük az alapanyagok mennyiségét, hogy ezek sűrítsék be megfelelő sűrűségűre, és kézi mixerrel pürésítsük a megfelelő krémes, pürés állag elérése érdekében.

Friss gyümölcsökből leveseket most érdemes készíteni. Ezek friss és üdítő hatását maga a felhasznált gyümölcs adja, sokat segít rajta a citrom vagy narancslé. Fűszerek közül fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, vaníliát használjuk. Kerülhet bele friss mentalevél, bazsalikom, citromfű és akár levendula is. Édesítésükhöz mézet, bodza- vagy csipkebogyószörpöt használjunk.