Ezen a hétvégén, 2010. július 17-én érdemes lesz ellátogatni az Örs vezér téri IKEA áruházba. Főzéssel egybekötött kóstolóval várunk minden kedves vásárlót.

Július 17-én az Örs vezér téri IKEA áruházban svéd húsgolyókat készítünk zöldségekkel, tejszínes szószban. Megkóstolhatjátok az áruház bodzaszörpét, és lekvárjait.  Mindenkit szeretettel várunk délelőtt 11-től este 6-ig.

Húsgolyók a  terítéken

Na mármost, miszerint egy remek skandináv üzletember felismerte, hogy „éhesen nem lehet üzletet kötni”, 1960 óta nyit éttermet és büfét minden lakberendező egység, hogy a gyakran családostul érkező vásárlók hiányérzetét magas szinten kielégítsék. És ha már így? Svéd konyha, svéd a cél, csupa-csupa svéd ételkülönlegesség közül választhat az, aki ide betér.

IKEA muffin

Gyorsétterem, önkiszolgálás, állandó minőség. A ráksalátás csésze peremébe gusztusosan kapaszkodik egy rózsaszín rákocska, a lazacfilé és füstölt hal a köret mellett szinte még úszik, a darált húsból készült golyócskák pedig úgy tornyosulnak, mint nekünk, az uralkodónak épült piramis. Hogy a paradicsomos penne mit keres a választékban? Talán a szokatlan fűszerezést kevésbé toleráló vendégek eledele a mandulás vagy áfonyás sajttorta előtt, melyre elég ha rágondolok, képzeletemben már attól finoman omlik.

Magyarországon az IKEA áruház volt az első, ahol gondoltak a kisbabás szülőkre is. Nyugodtan mehetünk a legkisebb bébivel is shoppingolni, hiszen mindkét IKEA áruházban kellemes hangulatú baba-mama szobát rendeztek be. A babák az étteremben bébiételt is kapnak, a nagyobbak pedig többféle gyerekmenü közül választhatnak.

IKEA gyereksarok

Svéd húsgolyók tejszínes zöldségszószban

Hozzávalók négy személyre:

  • 24 darab svéd húsgolyó
  • (a Svéd Shopban megvásárolhatod)
  • 3 dl tejszín
  • 30 dkg vegyes zöldségkeverék (lehet mélyhűtött is)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4-5 levél friss bazsalikom
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • só, őrölt bors
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, add hozzá az összezúzott fokhagymát, és jól forrósítsd össze, hogy az illóolajok jól kioldódjanak a forró olajban. Utána tedd bele a húsgolyókat majd lassú lángon süsd legalább 5-6 percig. Sütés közben fakanállal kevergesd, hogy minden oldalán át tudjon párolódni. Add hozzá az előkészített zöldségeket, és öntsd fel a tejszínnel. Fűszerezd összetépkedett bazsalikom és petrezselyem levéllel, őrölt borssal és ízlés szerint ízesítsd sóval. Pár perc alatt párold készre.

Köretnek párolt rizst, vagy petrezselymes burgonyát kínálj hozzá.

Húsgolyók a terítéken

Svéd húsgolyók ananászos-curry-s szószban

Hozzávalók négy személyre:

  • 24 darab svéd húsgolyó (a Svéd Shopban megvásárolhatod)
  • 3 dl tejszín
  • 20 dkg ananászkonzerv
  • 1 evőkanál curry fűszerkeverék
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt bors
  • 1 csokor friss korianderlevél vagy zöldpetrezselyem

Húsgolyók a terítéken 

Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, tedd bele a húsgolyókat majd lassú lángon süsd legalább 5-6 percig. Sütés közben fakanállal kevergesd, hogy minden oldalán át tudjon párolódni. Add hozzá a lecsepegtetett ananászkonzervet, majd pirítsd még pár percig. Szórd rá a curry fűszerkeveréket, keverd jól össze és öntsd fel a tejszínnel. Fűszerezd összetépkedett korianderlevéllel és petrezselyem zölddel. Őrölt borssal és sóval ízesítsd. Pár perc alatt párold készre.

Köretnek párolt rizst, vagy petrezselymes burgonyát kínálj hozzá.

Szőlős húsgolyók

Hozzávalók négy személyre:

  • 32 db svéd húsgolyó (a földszinti kávézóban megvásárolhatod)
  • 1 fürt szőlő
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 diónyi friss gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • darált bors
  • 3 dl szőlőlé
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tegyük bele a húsgolyókat. Hevítsük pár percig, míg pirulni nem kezd, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, és a vékony csíkokra felmetélt gyömbért. Pirítsuk még egy percig, és utána csorgassuk meg a szójaszósszal, öntsük hozzá a szőlőlevelet és forraljuk fel.

Sűrítsük be a levét hideg vízzel lekevert étkezési keményítővel, majd tegyük hozzá a szőlőt, és a felkarikázott újhagymát. Burgonyapürével és párolt zöldségekkel körítsük.

Zöldséges-szójás húsgolyók

Hozzávalók négy személyre:

  • 32 db svéd húsgolyó (a földszinti kávézóban megvásárolhatod)
  • 20 dkg wokkos zöldségkeverék
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 diónyi friss gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • darált bors
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál olívaolaj

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tegyük bele a húsgolyókat. Hevítsük pár percig, míg pirulni nem kezd, utána adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, és a vékony csíkokra felmetélt gyömbért. Tegyük bele a zöldségeket, pirítsuk még egy percig, és utána csorgassuk meg a szójaszósszal, és forraljuk fel.

Sűrítsük be a levét hideg vízzel lekevert étkezési keményítővel, ízesítsük mézzel és a felkarikázott újhagymát. Forraljunk még egyet rajta, majd tálaljuk párolt hosszúszemű rizzsel vagy burgonyapürével.