Ezen a hétvégén, 2010. július 17-én érdemes lesz ellátogatni az Örs vezér téri IKEA áruházba. Főzéssel egybekötött kóstolóval várunk minden kedves vásárlót.
Július 17-én az Örs vezér téri IKEA áruházban svéd húsgolyókat készítünk zöldségekkel, tejszínes szószban. Megkóstolhatjátok az áruház bodzaszörpét, és lekvárjait. Mindenkit szeretettel várunk délelőtt 11-től este 6-ig.
Na mármost, miszerint egy remek skandináv üzletember felismerte, hogy „éhesen nem lehet üzletet kötni”, 1960 óta nyit éttermet és büfét minden lakberendező egység, hogy a gyakran családostul érkező vásárlók hiányérzetét magas szinten kielégítsék. És ha már így? Svéd konyha, svéd a cél, csupa-csupa svéd ételkülönlegesség közül választhat az, aki ide betér. Gyorsétterem, önkiszolgálás, állandó minőség. A ráksalátás csésze peremébe gusztusosan kapaszkodik egy rózsaszín rákocska, a lazacfilé és füstölt hal a köret mellett szinte még úszik, a darált húsból készült golyócskák pedig úgy tornyosulnak, mint nekünk, az uralkodónak épült piramis. Hogy a paradicsomos penne mit keres a választékban? Talán a szokatlan fűszerezést kevésbé toleráló vendégek eledele a mandulás vagy áfonyás sajttorta előtt, melyre elég ha rágondolok, képzeletemben már attól finoman omlik. |
Magyarországon az IKEA áruház volt az első, ahol gondoltak a kisbabás szülőkre is. Nyugodtan mehetünk a legkisebb bébivel is shoppingolni, hiszen mindkét IKEA áruházban kellemes hangulatú baba-mama szobát rendeztek be. A babák az étteremben bébiételt is kapnak, a nagyobbak pedig többféle gyerekmenü közül választhatnak.
Svéd húsgolyók tejszínes zöldségszószban
Hozzávalók négy személyre:
- 24 darab svéd húsgolyó
- (a Svéd Shopban megvásárolhatod)
- 3 dl tejszín
- 30 dkg vegyes zöldségkeverék (lehet mélyhűtött is)
- 1 gerezd fokhagyma
- 4-5 levél friss bazsalikom
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- só, őrölt bors
- 2-3 evőkanál olívaolaj
Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, add hozzá az összezúzott fokhagymát, és jól forrósítsd össze, hogy az illóolajok jól kioldódjanak a forró olajban. Utána tedd bele a húsgolyókat majd lassú lángon süsd legalább 5-6 percig. Sütés közben fakanállal kevergesd, hogy minden oldalán át tudjon párolódni. Add hozzá az előkészített zöldségeket, és öntsd fel a tejszínnel. Fűszerezd összetépkedett bazsalikom és petrezselyem levéllel, őrölt borssal és ízlés szerint ízesítsd sóval. Pár perc alatt párold készre.
Köretnek párolt rizst, vagy petrezselymes burgonyát kínálj hozzá.
Svéd húsgolyók ananászos-curry-s szószban
Hozzávalók négy személyre:
- 24 darab svéd húsgolyó (a Svéd Shopban megvásárolhatod)
- 3 dl tejszín
- 20 dkg ananászkonzerv
- 1 evőkanál curry fűszerkeverék
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, őrölt bors
- 1 csokor friss korianderlevél vagy zöldpetrezselyem
Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, tedd bele a húsgolyókat majd lassú lángon süsd legalább 5-6 percig. Sütés közben fakanállal kevergesd, hogy minden oldalán át tudjon párolódni. Add hozzá a lecsepegtetett ananászkonzervet, majd pirítsd még pár percig. Szórd rá a curry fűszerkeveréket, keverd jól össze és öntsd fel a tejszínnel. Fűszerezd összetépkedett korianderlevéllel és petrezselyem zölddel. Őrölt borssal és sóval ízesítsd. Pár perc alatt párold készre.
Köretnek párolt rizst, vagy petrezselymes burgonyát kínálj hozzá.
Szőlős húsgolyók
Hozzávalók négy személyre:
- 32 db svéd húsgolyó (a földszinti kávézóban megvásárolhatod)
- 1 fürt szőlő
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 diónyi friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál étkezési keményítő
- darált bors
- 3 dl szőlőlé
- 1 csokor újhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tegyük bele a húsgolyókat. Hevítsük pár percig, míg pirulni nem kezd, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, és a vékony csíkokra felmetélt gyömbért. Pirítsuk még egy percig, és utána csorgassuk meg a szójaszósszal, öntsük hozzá a szőlőlevelet és forraljuk fel.
Sűrítsük be a levét hideg vízzel lekevert étkezési keményítővel, majd tegyük hozzá a szőlőt, és a felkarikázott újhagymát. Burgonyapürével és párolt zöldségekkel körítsük.
Zöldséges-szójás húsgolyók
Hozzávalók négy személyre:
- 32 db svéd húsgolyó (a földszinti kávézóban megvásárolhatod)
- 20 dkg wokkos zöldségkeverék
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 diónyi friss gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál étkezési keményítő
- darált bors
- 1 csokor újhagyma
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál olívaolaj
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tegyük bele a húsgolyókat. Hevítsük pár percig, míg pirulni nem kezd, utána adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, és a vékony csíkokra felmetélt gyömbért. Tegyük bele a zöldségeket, pirítsuk még egy percig, és utána csorgassuk meg a szójaszósszal, és forraljuk fel.
Sűrítsük be a levét hideg vízzel lekevert étkezési keményítővel, ízesítsük mézzel és a felkarikázott újhagymát. Forraljunk még egyet rajta, majd tálaljuk párolt hosszúszemű rizzsel vagy burgonyapürével.