A múlt évben hozzájutottam egy ládányi színes, mindenféle alakú paradicsomhoz. Kiszedtem a magokat, és ebben az évben nekem hozta a terméseit. Hát így fest.

Kollégám, Litauszki Zsolt vásárolt Bécsben az elmúlt évben egy ládányi színes paradicsomot. Nagyon finom ízük volt, igaz az ára is húzós. Én mint előregondolkodó, az elkészítésükkor kiszedegettem fajtánként a magjait, majd megszárítottam.

Saját termés

Saját termés

Tavasszal elvittem a szüleimhez, akik elültették, majd szétpalántázták. Már régóta vártam, mikor is derül ki, melyik palántából milyen is lesz. Mára beérett az első pár darab, meg tudtam kóstolni, és remek termés elébe nézünk.

Az óriás tölthető

Az óriás tölthető

A sárga apróból salátába kerül, de teszek majd a savanyúságba is. a piros paprika alakút le fogom forrázni, és lehúzom a bőrét. Sűrű bazsalikomos paradicsomszósszal fogom letenni.

A hosszúkást szárítani is lehet napon

A hosszúkást szárítani is lehet napon

Természetesen a szószt is ezekből a termésekből készítem, bazsalikommal felfőzve, átpasszírozva, majd egy finomszövésű gézen lecsurgatom a felesleges lét róla. így egy nagyon sűrű paradicsomszószt fogok kapni.

Datolyaparadicsom

Datolyaparadicsom

A bőrétől megszabadított paradicsomokat beleteszem egy üvegbe, és ezzel a szósszal öntöm fel. Nagy lábasba teszem, és jól kidunsztolom, hogy a nyers paradicsom is megfőjön. Majd tészták készítésénél lesz nagy segítségemre.

Egzotikum

Egzotikum

A rózsaszínű paradicsom mézédes, csak úgy önmagában is élmény elfogyasztani, de szendvics mellé, mozarellával isteni.

Fürtös koktél

Fürtös koktél

A lilát hasonlóan salátákba, egyszerűen önmagában érdemes megenni, hogy lehessen a friss aromáját élvezni.

Mozarellával 

Mozarellával

Paradicsomismertető

Tengerentúli és Nyugat-Európai mintára hazánkban is egyre divatosabbá válnak a színes és mindenféle alakú paradicsomok ízletes, nassolni való bogyói.

Sokféle színű és formájú

Mivel az apró gömböcskék íze édesebb, zamatosabb, mint a hagyományos méretű paradicsomé, óriási az érdeklődés iránta. Pedig a koktélpari nem olcsó csemege. Illatos bogyója inkább lédús, mint húsos, belseje az általunk ismert paradicsoméval ellentétben csak két rekeszre oszlik. A világossárgától a sötétpirosig rengeteg színárnyalatban kapható, s ennél csak formája változatosabb: lehet szilva, körte, szőlő, vagy palack alakú. A sárga-körte kombináció sajátos, édeskés ízével a legnagyobb gyerek-kedvenc!

Piros fürtöcskék

Azt gondolnánk, hogy bonsai méretű növényen teremnek az apró bogyók, pedig a különböző koktélparadicsom-fajták, normális méretű hajtásrendszert fejlesztenek, csupán a bogyóik nem nőnek 2-3 cm-nél nagyobbra. A koktélparadicsomot kocsányostul szedik és átlátszó, negyed vagy félkilós dobozokba csomagolva árusítják. Egyes fajták mutatós fürtökben teremnek, olykor ezeket a paradicsomfürtöket egyben értékesítik.

A gömbölyű fajták egészen nagyra is meg tudnak nőni, ilyenkor olyan barázdák (gerezdek) alakulnak ki a felületükön, mint a sárgadinnyéknek. A hosszúkás fajtát szokták befőzéshez ajánlani, mert több a húsos része, kevesebb a magja, és íze is csak a befőzés során válik teljessé. Könnyebb lehúzni a héját, és egyenletesebb méretűek a szemek is. Aki a paradicsom magos részét nem szereti, az friss fogyasztásra is ezt a formát fogja választani.

Milyen a szép paradicsom?

Minden egészséges paradicsomra igaz, hogy a szára friss zöld, a termése élénkpiros (kivéve a sárga és lila fajtákét), rugalmas és fényes a héja. Ha nincs rajta a kocsánya, akkor legyünk kritikusak: felmerülhet bennünk, hogy már régen szedték. Ha barnás gyűrűket látunk egy szemen, nézzük át a választékot alaposan és ha több paradicsomon is előfordul, akkor inkább ne vásároljunk. Ha a paradicsom szárán fehér, lisztszerű bevonatot látunk, az szintén betegségre utal. Előfordulhat, hogy a paradicsom kireped: ez nem csak esztétikai hiba, hanem betegségre utaló jel is lehet. Ha löttyedt, ütődött, esetleg levet is ereszt a kereskedelemben kapható paradicsom, akkor rossz helyen keresgélünk.

Kemény koktél

A koktélparadicsom a hagyományos paradicsom miniatűr bogyójú testvére, amely nemcsak a saláták, hanem a konyhakertek, balkonládák ideális zöldsége is.

Létezik miniatűr paradicsom is, koktélparadicsom a becsületes neve. Kapható kerek és körte alakú, sárga és piros változata is. Elég drága, ezért sokszor csak díszítésre használják, pedig különlegesen ízes és illatos bogyókat terem. E koktélparadicsomok nagyon kemények, jól vághatóak, sokáig megtartják formájukat a salátában - még akkor is, ha a buli előtti napon készítettük el a falatoznivalót.

A polcon is beérik

A koktélparadicsom utóérő, ezért ha otthon kedvet kapunk termesztéséhez, nemcsak a teljesen érett terméseket szedhetjük le, hanem a féléretteket is, ha utána hagyunk elég időt a beérésükre. Érdemes szárral együtt szednünk, mert így sokáig, akár 3-4 hétig is eltarthatjuk.

Saláták dísze

Annak köszönhetően, hogy bogyói könnyedén félbevághatók, és alakjukat megtartják a hidegtálak díszévé vált. Mint a modern konyha alapélelmiszere, nem hiányozhat a könnyű salátákból, előételekből, zöldséges tésztákból vagy a frissen sültek mellől sem. Ha egyszer elcsábulunk és megajándékozzuk magunkat egy dobozzal, többé nem fogunk lemondani erről az ízletes és mutatós harapnivalóról.

 

Violaparadicsom

Violaparadicsom