Gyere és ünnepeld velünk Svédország egyik legnépszerűbb ünnepét! Midsommar tiszteletére 2010. június 26-án szombaton ízletes svéd ételeket készítek 11:00 órai kezdettel az Örs vezér téri áruházban!
Egy kis történelem:
Minden júniusban Svédországban megünneplik az év leghosszabb napját, a Midsommart. Midsommar napján a fiatal hajadon lányok 7 féle virágot gyűjtenek, amit a párnájuk alá raknak éjszakára, és megálmodják, kivel házasodnak össze. Az összegyűjtött virágok egy részéből koszorút készítenek maguknak, amelyet a nap folyamán viselnek.
Felállítják a midsommarstångot, amely tradícionálisan nyírfából készül. Az ünneplők énekelnek, körbetáncolják a fát, miközben népzene szól. Ezt követően elkezdődik a lakoma, amely főtt újkrumpliból, heringből, valamint eperből áll. Kísérőül snapszot vagy sört fogyasztanak és hajnalig mulatnak.
A konyha nem pusztán a főzés színtere, hanem az otthon szíve, ahol a család általában a legtöbb időt tölti. Egy most végzett IKEA FAMILY kutatás eredményei megerősítették, hogy a családtagok fő találkozóhelye a konyha, ezért nagyon fontos, hogy a helyiség a méretétől függetlenül kényelmes és praktikus legyen. Praktikus tárolókkal, edényekkel, háztartási gépekkel, és más kiegészítőkkel a főzés élmény lesz!
Akárki kipróbálhatja az alábbi recepteket, könnyű elkészíteni, ízletesek és nagy sikerre számíthatnak. A receptekben leírt ételek legtöbb hozzávalói megvásárolhatóak az IKEA Svéd Finomságok Boltjában, és ha edényre, késekre, tálakra van szükséged, azokat is megveheted az áruházban.
Pácolt hering paradicsomos szószban
Hozzávalók:
- 2 üveg hagymás pácolt hering
- 1 üveg Bio paradicsomszósz
- 1 csipetnyi Bio kakukkfű
- 1 csipetnyi Bio citromsó
- 1 csipetnyi Bio darált bors (ezeket a termékeket a földszinti Bio Shopban és a
Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod) - 1 evőkanál vaj
- 1 csokor friss kapor
- só, darált bors
- fél citrom leve
- fél kg főtt apróburgonya
Öntsd egy szűrőedénybe a heringet, majd várj vele, míg a szósz teljesen lecsepeg róla. Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel a vajat, tedd bele a megfőzött apró szemű burgonyát. Közepes lángon pirítsd meg, majd szórd rá az összevágott kaprot, forrósítsd jól össze, majd öntsd rá a paradicsomszószt. Forrald jól össze, darált rá borsot, ha szükséges ízesítsd sóval és citromlével. Tálalás előtt melegítsd bele a leszűrt heringet. Vigyázz főzni nem szabad, mert szétesik a hal.
Ezt az ételt elkészítheted snidlinges, curry-s, tormás, kapros, mustáros és kaviáros mártásban eltett heringgel is. Ezeket a földszinti kávézóban vásárolhatod meg.
A burgonyát összekeverheted még snidlinggel, petrezselyem zöldjével vagy akár kerti zsázsával is.
Megkóstolhatjátok, és meg is vásárolhatjátok az áruház bodzaszörpét, amit mentásan citromszeletekkel készítek nektek.
Kapcsolódó link: