Sokféle ízesített ásványvizet, italt lehet kapni manapság. Ezek a vizek finomak és drágák, és ha jobban elolvassuk az összetételüket a címkén, meg is lepődhetünk, hogy mik vannak bennük. Ízesített vizet otthon is készíthetünk, csak némi gyümölcs, fűszerek, friss víz és vállalkozó kedv kell hozzá. Receptjeink következnek.
Néhány bevált kombináció a házi frissítők készítéséhez.
Mentás-uborkás limonádé
A hozzávalók: fél kígyó uborka felszeletelve, fél lime felszeletelve, pár friss mentalevél.
Epres-bazsalikomos limonádé
A hozzávalók: 1 csésze feldarabolt eper (nem túlérett), fél citrom felszeletelve, pár levél friss bazsalikom
Görögdinnyés-mentás ital
A hozzávalók: 1 csésze felkockázott görögdinnye, pár levél friss menta
Ananász-narancs gyömbéres ital
A hozzávalók: 1 csésze frissen felkockázott ananász, fél narancs felszeletelve, 1 teáskanál frissen lereszelt gyömbér
Eper-dinnye ital
A hozzávalók: 1 csésze szeletelt eper, 1 csésze felkockázott görögdinnye
Barackos-málnás ital
A hozzávalók: 1 hámozott őszibarack vagy nektarin felszeletelve, egy maréknyi málna, pár levél citromfű vagy menta.
Szükségünk lesz még egy literes kancsóra, fakanálra, friss vízre vagy szénsavas ásványvízre és édesítőre, ha úgy szeretnénk (agávé szirup, méz vagy más cukorféleség).
Az aktuális hozzávalókat tegyük a kancsóba, majd a fakanállal (vagy ha van esetleg nyomófánk, akkor azzal) törjük össze. Ezután öntsük fel a vízzel, édesítsük, ha kell. Hűtsük be, úgy még finomabb lesz. Ha magunkkal szeretnénk vinni, akkor szűrjük bele kisebb ásványvizes palackba.