Sokszor van úgy, hogy délután úgy bekapnánk egy-két falatot, de ne legyen túl nehéz és jól is lakjunk tőle. Ilyenkor jó, ha kéznél van egy szép érett avokádó.



Az uzsonnára szánt gyümölcsök, szendvicsek, kekszek mellett érdemes kipróbálni az avokádó trükköt. Egy fél avokádót szeleteljünk fel, vagy nyomkodjuk össze, ha már érettebb, és egy csepp majonézzel vagy a nélkül fogyasszuk el. Ha van időnk, akkor egy összetört főtt tojással, kevés mustárral, fokhagymával keverjük el, de úgyis nagyon finom, ha csak felszeleteljük, és per csepp citromlével megcsepegetjük, megszórjuk egy kis sóval, chili pehellyel, ha szeretjük.

 

avokádó kockázó

 


Egy most megjelent tanulmányba, mely a Nutrition Journal-ban látott napvilágot, az avokádó jótékony hatásaira hívják fel a figyelmet. Azok, akik az ebédjük vagy uzsonnájuk mellé egy fél avokádót is elfogyasztottak, jóval jóllakottabbnak érezték magukat az ebéd utáni órákban, mint akik nem ettek avokádót. Az avokádó ugyanis sok olyan rostot tartalmaz, ami telít, ezen felül olyan telítetlen zsírsavakat is, melyek segítik a szívünk egészségét, szabályozzák a koleszterin szintünket.

Szóval érdemes a zöldségesnél vagy a boltban betenni egy-két avokádót is kosárba. A kisebbek finomabbak. A kemény gyümölcsöt is megvehetjük, mert otthon az asztalon szépen megpuhul. A hűtőszekrénybe ne tegyük be, ott nem fog megérni. Ha már meg lehet nyomkodni a héját, akkor már jó.

Avokádós receptek, amiket érdemes kipróbálni:

Tormás avokádókrém

tormás avokádókrém

Avokádós ráksaláta

Avokádó és füstölt pisztráng saláta

avokádós ráksaláta

Rákkal töltött avokádó

A bőrre is jó hatással van az avokádó


Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban is használnak. Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Az avokádó egy darabkájával nyugodtan simitsuk végig a bőrünket, jót teszünk neki.