Nagy öröm az a gazdának, mikor az egész évben gondozott, hidegre érzékeny, és mostoha körülmények között nevelt növénye termőre fordul.

Állandó lakója a kertemnek több mediterrán növény. Babér, citrom, kelmentin, és a fura szerzemény, a zöldhéjú mandarinfa. Nyáron nem sok gond van velük, állandóan, naponta többször kell locsolni, néha tápsózni, mert a kis kaspó nem tud elegendő tápanyagot biztosítani nekik.

Beérett a pesti citrom

Télen a folyosón, ahol hűvös van, ott telelnek át. Sajnos a téli vegetáció alatt némi veszélynek ki vannak téve. Elszaporodnak levelein az élősködő levéltetvek, és szemet szúr a betörőknek az épp sárgálló termés. Igen, sajnos az egyik termetes citromfát ellopták.

Beérett a pesti citrom 

Beköltözésemkor kaptam egy apró, hosszúkás termésű, úgynevezett kumkat mandarint. Ezt koktélok dekorálására használják, íze elég keserű. Az állandó gondozás ellenére egyik évben a gömbkoronája elhalt, de az oltás alatt újra kihajtott. Pár év erősödés után újra virágzott és termést hozott.

Beérett a pesti citrom

Az eredeti gyümölcs helyett, ami az apró, hosszúkás kumkat volt, nagy és haragoszöld mandarin ért be a fán. Sokáig vártam, hogy besárguljon, de nem tette.

Beérett a pesti citrom

Leszedtem belőle párat, felvágtam, és a belseje aranylóan sárga volt, az aromája pedig felülmúlt minden mandarint. Ezt a termést a zöldtea-zselé készítésekor használtam, láthatjátok a fotón.

Beérett a pesti citrom 

Most elégedett vagyok, ugyanis a két termő citromfa rogyásig van a sárga, szaftos termésekkel, mellette ott vigyorog az apró rokona, a klementin mandarin.