A vénasszonyok nyarát megcsípte a kora reggeli dér. Örül ennek a sütőtök, a csipkebogyó és a kökény is. Nagyon fázik a citromfa és melegért könyörög az orchidea is. Jöhetnek az őszi teendők a kiskertben, melegítő italokkal feltúrbózva.


Hamar vége lett, bár még el tudtam volna viselni tavaszig a vénasszonyok nyarát, de sajnos nem én irányítom az időjárás kerekét. Reggelente jól fogy a citromos tea és a forró csokoládé. A kiskertünkből szedjük le a fűszernövényeket, kössük kis csokrokba, mossuk meg, és fejjel lefelé lógatva szárítsuk meg. Pár levelet tegyünk a reggeli teánkba. Nagyon finom megfázásra a menta, a citromfű, torokfájásra a zsályalevél tea. Finomabb a teánk, ha egy darabka fahéjat teszünk bele, vagy azzal kevergetjük.

A forró csokoládét is felturbózhatjuk narancshéjjal, a forró tejbe vagy vízbe áztassunk a lehámozott héjból vagy reszeljünk frissen a kész italba, és kevéske narancslikőrrel is megrészegíthetjük. A forró csokoládéhoz jól passzol a mentalevél.

Forró csoki
A fázós növényeket behoztam a kiskertből, a citromfán csüngnek a besárgult citromok, most az emeleti folyosó lett a helyük, itt fognak majd áttelelni.

Citrom
Az apró kumkvat már teljesen beérett, azt le fogom szedni és megkóstolom, milyen ízű is lett a saját termesztésű gyümölcs.

Kumkvat


Az orchidea levelei és tövei jól megerősödtek a babérfa árnyékában, talán az összes új bimbókat növesztett, karácsonyra a virágai újra pompázni fognak.

Orchidea

A görög bazsalikom helyére díszkáposztát ültettem, többféle színben kapható, én a lilás-fehér színűeket választottam. Hálás késő őszi növény, ha nem éri kemény száraz fagy, tavaszig díszíti a kiskertet. A rozmaring, a menta, a majoránna, az oregánó, a kakukkfű, a snidling és a zsálya a helyén marad, ezek évelő fűszernövények, majd tavaszra újra kihajtanak. A rozmaringtól kicsit félek, rosszul telel át, azért megpróbálom jól betakarni a töveket faforgáccsal, próba szerencse. Ha kipusztul, jövőre új töveket ültetek a helyükre.